Het begrip biodiversiteit komt veel voorbij als het gaat over duurzaamheid en de landbouw. Overheden, maatschappij en het agrarisch bedrijfsleven willen het open buitengebied voorzien van genoeg variatie aan natuurlijke ‘flora & fauna’ om de omgeving leefbaar te helpen houden en te voorkomen dat soorten dieren, vogels, vlinders, insecten en planten er verdwijnen.
Deltaplan
Vertegenwoordigers van de agrarische sector, ketenpartijen, onderzoekers, natuur- en milieuorganisaties en de financiële sector hebben in december 2018 daarom het Deltaplan Biodiversiteit gepresenteerd. Die samenwerking moet zorgen voor een gezonde balans tussen biodiversiteit (de natuur) en de economische ontwikkeling (bedrijfsleven). Op de agenda staat het herstel van de variëteit aan soorten, ecosystemen en landschappen.
Vlees ?
Wat heeft het onderwerp met vlees te maken. Op het eerste gezicht niet zo veel. Maar uiteindelijk wordt vlees natuurlijk wel gemaakt van dieren die gehouden worden op veehouderijen in het buitengebied, waar de dieren ook regelmatig naar buiten kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het weide-vee, scharreldieren en de biologisch gehouden dieren, en waar biodiversiteit steeds nadrukkelijker op de agenda staat, en terecht.
Met dank aan LTO Nederland (bron) heeft Vlees.nl het (maatschappelijke) onderwerp opgepakt en beschreven op een aparte themapagina over biodiversiteit.