Keurslager Hans van der Burg in Geldermalsen ziet steeds meer stedelingen zijn winkel bezoeken. Tegelijkertijd blijven ook de oude trouwe klanten uit het dorp komen. Met de vernieuwde slagerij bedient hij samen met zijn vrouw Dieuwertje beide doelgroepen.
De vader van Hans begon de slagerij in 1976 en in 2018 namen Hans en zijn echtgenote de zaak over. Het huidige pand – uit omstreeks 1900 – is in 2022 helemaal verbouwd.
Samenwerken
Hans: “Van oudsher hadden we een kleine winkel en een grote werkplaats, waarin ik veel zelf maakte. Ik wilde meer in de winkel zijn. Het winkeldeel is nu flink groter, terwijl de werkplaats kleiner is. Dat is mogelijk omdat de worstmakerij nu is uitbesteedt. Twee andere slagers maken nu onze worsten volgens onze receptuur. Dat werkt prima. Als je voor elkaar producten maakt, houd je meer tijd over voor de winkel.”
Hakblok staat voorin
Eén van de vernieuwingen in de verbouwde slagerij is een zelfbedieningsmeubel. “Dat loopt als een trein. De mensen kunnen rustig even rondkijken.” Het aanbod in het meubel is aan het begin van de week gericht op wat een gezin doordeweeks nodig heeft, met weekaanbiedingen en pakketten. Tegen het weekend vult Hans het met uiteenlopende gemaksproducten.
De winkel is zo ingericht met een in- en uitgang dat de klanten alle producten kunnen zien. Achter de toonbank met vlees is een werkmeubel en staan de ovens. “We staan dus continu in beeld te werken. Heel dynamisch en transparant. Ik sta zelf met mijn hakblok helemaal voorin. Daar ben ik het grootste deel van de tijd wel te vinden.”
Stijlvol en warm
Met de verbouwing kwam er ook de mogelijkheid om een energiezuinige slagerij in te richten. Dieuwertje: “We zaten nog volle bak op gas en TL-verlichting. De stap naar LED is niet zo moeilijk en van het gas af, ging ook redelijk gemakkelijk. We hebben nu een kleine elektrische ketel. De kantine koelen en verwarmen we met een airco en op het dak liggen 44 zonnepanelen.
Op leveranciersbezoek
Het milieu speelt ook een rol in de keuze voor de verpakkingen, vertelt Hans. Vrijwel alle verpakkingen zijn van papier met een dunne folielaag en samen mag dat in de papiercontainer. “Tachtig procent van onze producten verpakken we hierin en daarop hebben we onze machines ook aangepast.” Ook in de keuze voor zijn vlees, denkt Hans aan het duurzaamheidsaspect. “We hebben ‘gewoon’ varkensvlees en Livar. We hebben ‘gewone’ kip en scharrelkip. Rundvlees komt van dikbillen die een goed leven hebben gehad.”
Tijdens de winkelsluiting vanwege de verbouwing is het hele team op bezoek geweest bij de leveranciers. “Ze hebben met eigen ogen gezien hoe de dieren leven en behandeld worden en kunnen vragen van klanten nu veel beter beantwoorden. Recent heeft Hans ook een proef gedaan met een duurzaam assortiment met varkensvlees van Livar en kip met twee sterren van het Beter Leven Keurmerk. Duurzaam en diervriendelijk vinden wij belangrijk en klanten reageerden positief op de smaak van het vlees.
Eigen verantwoordelijkheid
Het team bestaat – inclusief de twee eigenaren – uit zes personen, plus vier zaterdaghulpen. “Mijn vader, 70 jaar inmiddels, komt elke maandagmorgen nog even meehelpen. Vooral de oude klanten vinden dat leuk. En wij ook, natuurlijk.” Hans richt zich vooral op de winkel en de medewerkers en Dieuwertje doet vrijwel de gehele administratie. Dieuwertje: “En ik doe de salades, de bedrijfslunches en de catering.” Hans: “Alle medewerkers hebben een eigen verantwoordelijkheid en weten precies wat ze moeten doen. Dat werkt prima.”
Stedelingen
Geldermalsen ligt op de kruising van de Rijkswegen A2 en A15 waardoor het heel aantrekkelijk is om er te wonen. “De hele Randstad, maar ook Arnhem en Nijmegen zijn in pakweg een half uur te bereiken. Er zijn en worden nu enkele gigantische woonwijken gerealiseerd en de stedelingen die daar nu wonen zijn een ander assortiment gewend. Dat is de reden dat we tegen het weekend andere producten, meer gericht op gemak en voor bij de borrel, in het zelfbedieningsmeubel leggen.”
Webshop
“We verkopen ook wijn en olijfolie en dergelijke. Je moet wel steeds breder kijken, vind ik. We bieden nu bijvoorbeeld vegaproducten vanuit de diepvries, als de vraag ernaar toeneemt dan bieden we het weer dagvers aan. De slagerij heeft ook een webshop, en hoewel die maar een klein percentage van de omzet uitmaakt, is Hans er toch positief over. “Nu de winkel klaar is, gaan we de webshop upgraden.”
Website Keurslager Hans van der Burg
Bron: KNS