Vlees informatie
Een varkenssaucijs ofwel varkensworstje, is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Veel slagers hebben een eigen receptuur. De smaak en textuur van varkenssaucijzen kunnen variëren afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze.
Ligt de saucijs bij ons doorgaans op het bord voor het avondeten of tussen een broodje; in veel andere landen wordt hij vooral gegeten bij het ontbijt. In Engeland bijvoorbeeld, maar ook in VS en verschillende Latijns Amerikaanse landen is het worstje ‘s morgens heel populair. Al dan niet op een bedje van gestoofde bonen!
Hoe smaakt een varkenssaucijs?
Varkenssaucijs heeft doorgaans een hartige smaak en sappige textuur. Elke slager heeft een eigen mix, maar vaak wordt zout, peper, knoflook, uienpoeder, en soms extra kruiden zoals tijm, rozemarijn, en salie gebruikt. De smaak kan dus variëren, afhankelijk van de maker en het recept. Ook het mondgevoel kan wisselen: de ene saucijs is grover gemalen dan de andere en het vetgehalte kan anders zijn.
Bereiden
Een varkenssaucijs is meestal sappig en mals wanneer hij goed is bereid. Dat bereiden moet wel met aandacht gebeuren. Als het worstje knapt door te hoge temperaturen in de pan of erin prikken met een vork, dan lopen de vleessappen en het vet eruit. De saucijs wordt daardoor droger en boet in aan smaak. Kieskeurig qua bereidingsmethoden is het saucijsje niet. Bakken, grillen, stoven: het kan allemaal!
Saucijzen bewaren
Bewaar verse varkenssaucijsjes in de koelkast bij temperaturen van 0-4°C. Maximaal 2 dagen, maar het liefst slechts 1 dag. Het is namelijk een samengesteld vleesproduct. Koop je verpakte saucijzen, lees dan het bewaaradvies op de verpakking. Als je varkenssaucijsjes langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Plaats ze in een luchtdichte diepvriescontainer of zak en label de verpakking met de datum. Varkenssaucijsjes kunnen tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Recepten
Voedingswaarde varkenssaucijs
Varkensvlees verschaft het lijf brandstof, maar bevat ook onmisbare bouwstoffen die belangrijk zijn voor het onderhoud van ons lichaam. Zoals vitamines, mineralen, eiwitten en aminozuren. Vooral vitamine B12 en ijzer uit vlees zijn slecht te vervangen via andere producten. In vlees zit daarvan de best opneembare vorm voor mensen, zodat je met een bescheiden stukje vlees goed tegemoet komt aan de behoeftes van je lichaam. Vlees is bovendien één van de weinige voedingsproducten die hoogwaardige eiwitten leveren, met daarin alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Ook die zijn superbelangrijk voor je gezondheid!