Vlees informatie
Over de herkomst van het woord varkenshaas zijn meerdere theorieën. De meest aannemelijke is, dat het haasje het enige vlees is aan een varken dat van achteren naar voren gevliesd moet worden. Dit zou verband houden met een echte haas die bij bereiding ook van achter naar voren wordt ontveld.
Wat voor vlees is varkenshaas?
Varkenshaas is een schuin toelopend lang stuk vlees van het varken. Het zijn twee stukken aan beide zijden langs de ruggenwervel. De lengte van een varkenshaasje kan variëren van 15 tot 30 centimeter.
Varkenshaas bakken
Voordat je begint met bereiden haal je de varkenshaas een half uur van tevoren uit de koelkast zodat die op kamertemperatuur komt. Varkenshaas bereiden kan zowel in de over als in de pan. In de pan heeft de voorkeur als je een zo lekker mogelijk stukje wilt bereiden. In de pan heb je namelijk meer controle over het garen. Je kunt het vlees van tevoren marineren met peper en zout. Zet de pan op hoog vuur, laat goed heet worden en plaats de varkenshaas in de pan. Braad hem aan beide kanten aan, ongeveer 3 minuten in totaal. Daarna zet je het vuur lager, er eventueel nog boter bij en bak je de varkenshaas af. Hoe lang, hangt van de dikte af. Als je voor rosé gaat kun je het aanvoelen. Als het vlees nog een beetje meegeeft is het rosé. Een gebraden varkenshaasje is rosé te eten.
Na het bakken moet het het varkenshaasje nog 5 a 10 minuten rusten zodat het vocht er niet uitloopt zodra je hem aansnijdt.
Mag een varkenshaasje rood zijn van binnen?
Rosé is goed, rood absoluut niet.
Wat kun je maken van varkenshaas?
Varkenshaas is een veelzijdig stuk vlees. Het wordt vaak los gegeten bij een gerecht. Snijd het haasje in dikke plakken voor varkensmedaillons. Het is een klassieker in de keuken, er zijn oneindig veel recepten en variaties voor te vinden. Bijvoorbeeld marineren: de basis van een marinade voor varkenshaas is 1 deel zure vloeistof, 1 deel olie en 1 of 2 delen smaakmakers. Populaire marinades zijn met ketjap en zoetzure saus voor een oosterse marinade. Of honing en mosterd voor een meer klassieke marinade.
Recepten
- Varkenshaasje gevuld met noten
- Varkenshaasje met pesto en ham
- Varkenshaas in bladerdeeg met champignon en truffel saus
- Varkenshaas met dragon peperboter
Meer recepten met varkenshaas vind je in ons recepten overzicht.
Veelgestelde vragen
Kan je varkenshaas ’s ochtends aanbraden en in de koelkast bewaren tot het ’s avonds in de oven gaat?
Dat kan prima, maar bewaar het vlees dan wel even in aluminiumfolie om vocht vast te houden.
Wat is een varkenshaasje met ketting?
De ketting van de varkenshaas is de benaming van het gedeelte aan de buitenkant van het stukje vlees en waarmee de haas oorspronkelijk gehecht zat aan de ribben. Dat is vaak iets peziger en kan, als het ontdooid is, wat worden afgesneden van de haas. De afsnijsels worden doorgaans gebruikt als gehakt.
Hoe kan het dat de kleur van varkenshaasje van de supermarkt anders is dan van de slager?
De vleeskleur hangt af van diverse factoren. Waaronder de soort vlees en het vleesdeel, maar bijvoorbeeld ook de doorbloeding en de mate waarin een dier beweging heeft gehad. Om vlees meer roze te maken, kan gebruik worden gemaakt van middelen zoals kaliumnitriet (E249) en natriumnitriet (E250).