Vlees informatie
Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Ze zijn mager, sappig en op vele manieren te bereiden. De hamlap is dus veelzijdig stukje varkensvlees.
Van welk deel van het varken komt de hamlap?
Hamlappen komen van de achterpoot van het varken, van het deel dat dichtbij de bil ligt. De naam zegt het al; van de ham van het varken.
Waarom heet het hamlap?
De naam ‘hamlap’ is afgeleid van het Engelse woord ‘ham, wat verwijst naar het bovenste deel van de achterpoot van het varken. Hoewel hamlap geen ham is in de traditionele zin, heeft het een vergelijkbare smaak en textuur, zij het met minder vet.
Hoe smaakt een hamlap?
De smaak van hamlappen kan variëren, afhankelijk van hoe ze zijn bereid en gekruid. De smaak van varkensvlees wordt vaak beschreven als milder dan bijvoorbeeld rundvlees. Doorslaggevend voor de smaak zijn daarom de bereidingsmethode en smaakmakers die je kiest.
Hamlappen kopen en bewaren
Hamlappen zijn te vinden bij de supermarkt en de slager. Let bij het kopen goed op de versheid (zowel met het oog als aan de hand van de THT-datum) en check of de verpakking heel is. Bewaar hamlappen in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C. Gebruik ze binnen 2-3 dagen na aankoop, of vries ze in voor langere houdbaarheid. In de vriezer blijft varkensvlees enkele maanden goed. Twijfel je, lees dan de informatie op de verpakking of vraag aan je slager hoe lang je het vlees in de vriezer kunt bewaren. Lees hier alles over het kopen en bewaren van vleesproducten.
Bereiding
Hamlappen kunnen op verschillende manieren worden bereid.
- Bakken: in de pan of op de grill. Marineer het voor extra smaak en grill tot het een interne temperatuur van 70°C bereikt. Ongeveer 4-6 minuten per kant bij middelhoog vuur voor hamlappen van ongeveer 1 cm dikte
- Stoven: hamlappen zijn perfect voor stoofgerechten. Als stoofvlees is het sneller te bereiden dan runderlappen. Laat het langzaam sudderen in een smakelijke saus voor een heerlijke maaltijd. Over het algemeen kun je rekenen op 1,5 tot 2,5 uur stooftijd op een laag vuur voor malse, zachte hamlappen.
- Roosteren (in de oven): in de oven blijven hamlappen sappig en smaakvol. Voeg kruiden en groenten toe voor extra aroma.
- Barbecue/ grill: hamlappen zijn gemarineerd uitstekend geschikt voor saté. Omdat de structuur vrij stevig is, kunnen er mooie blokjes van gesneden worden. Ongeveer 4-6 minuten per kant bij matige tot hoge hitte.
De aanbevolen kerntemperatuur voor varkensvlees is bij alle bereidingsmethoden 70-75°C, om ervoor te zorgen dat het volledig gaar is.
Recepten
Voedingswaarde
Varkensvlees is een uitstekende bron van eiwitten, essentiële voedingsstoffen en vitaminen, zoals vitamine B6, B12 en niacine. De hamlap is mager vlees met weinig verzadigd vet, waardoor het een gezonde keuze is als je wilt letten op je vetinname.