Vlees informatie
Braadworst is een stevige varkensworst. De slager maakt eerst een lang stuk verse worst; een kleiner gedeelte ervan is de braadworst. Hij bestaat uit gemalen vlees en kruiden, gestopt in een stuk darm. De saucijs is meestal een wat kleinere variant van de gewone verse worst. Veel slagers hebben een eigen receptuur. De smaak en textuur van varkensworst kan variëren, afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze.
Braadworst kan van uiterst fijn of grofgemalen vlees gemaakt zijn. Grove worst voelt doorgaans wat steviger in de mond. En hoewel het lijkt of de grove worst meer vet bevat, is dat meestal niet het geval.
Braadworst bereiden
Braadworst is – de naam zegt het al – vooral gebraden lekker, maar op de barbecue of gestoofd komt hij ook tot zijn recht! Bij de bereiding in de pan is de worst eerst dichtgeschroeid in hete boter en daarna ongeveer 15 minuten gebraden. Braadworst op de BBQ vraagt om een andere bereiding, blancheer de worst eerst halfgaar in warme bouillon.
In Nederland eten we worst vooral graag bij het avondeten of tussen een broodje. In veel andere landen is een worstje geliefd onderdeel van het ontbijt! Lees op versinspiratie.nl meer over verste worsten wereldwijd.
Hoe smaakt een braadworst?
Een hartige smaak en een sappige textuur! Mits de worst natuurlijk niet geknapt is bij het bereiden, want daardoor verliest hij zijn sappen en wordt hij snel droog. Elke slager heeft een eigen kruidenmix, maar vaak wordt zout, peper, knoflook, uienpoeder, en soms extra kruiden zoals tijm, rozemarijn, en salie gebruikt. De smaak kan dus variëren, afhankelijk van de maker en het recept. Ook het mondgevoel kan wisselen: de ene worst is grover gemalen dan de andere en het vetgehalte kan anders zijn (zoals in magere worstsoorten).
Verse worst bewaren
Bewaar verse varkensworst in de koelkast bij temperaturen van 0-4°C. Maximaal 2 dagen, maar het liefst slechts 1 dag. Het is namelijk een samengesteld vleesproduct. Koop je verpakte worst, lees dan het bewaaradvies op de verpakking. Als je braadworst langer wilt bewaren, kun je hem invriezen. Plaats de worst in een luchtdichte diepvriescontainer of zak en label de verpakking met de datum. Braadworsten kunnen tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Recepten
Voedingswaarde braadworst
Varkensvlees geeft het lichaambrandstof, maar bevat ook onmisbare bouwstoffen die belangrijk zijn voor het onderhoud van ons lijf. Zoals vitamines, mineralen, eiwitten en aminozuren. Vooral vitamine B12 en ijzer uit vlees zijn slecht te vervangen via andere producten. In vlees zit daarvan de best opneembare vorm voor mensen, zodat je met een bescheiden stukje vlees goed tegemoet komt aan de behoeftes van je lichaam. Vlees is bovendien één van de weinige voedingsproducten die hoogwaardige eiwitten leveren, met daarin alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Ook die zijn superbelangrijk voor je gezondheid!