Vlees informatie
Runderschenkel wordt gebruikt voor het maken bouillons, soepen en stoofschotels. De schenkel is een betaalbaar, supersmaakvol en veelzijdig vleesdeel. Niet voor niets zijn de Italianen gek op ‘Ossobucco’ (= ‘hol been’): gestoofde kalfsschenkel.
En gebruik je een runderschenkel om bouillon van te trekken, dan zorgt het merg in het bot voor extra smaak. Het bevat bovendien veel voedingsstoffen.
Waar komt de runderschenkel vandaan?
De runderschenkel –een platte schijf met bot- is een deel van de bovenpoot en bestaat uit vlees en bot met merg. Het vlees van de poot is veel in beweging geweest en daarom is het heel geschikt vlees om te stoven. Vaak koop je ze diepgevroren, en kun je ze in de vriezer nog geruime tijd bewaren.
Kopen en bewaren van runderschenkel
Runderschenkels kun je vinden bij de slager en in de supermarkt. Hou je van speciale rundveerassen, dan kun je soms vlees halen bij de veehouder zelf, of online bestellen. In de vriezer kun je een schenkel zeker 9 maanden bewaren. In de koelkast is dat enkele dagen of zolang als op de verpakking staat. Meer lezen over het kopen en bewaren van vlees.
Bereiden
Komt de schenkel uit de vriezer, ontdooi hem dan in de koelkast gedurende 24 uur. Stoven: hoe langer je de runderschenkel stooft, hoe smaakvoller hij wordt. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor Ossobucco.
Wil je bouillon trekken van een schenkel dan moet je wel even geduld hebben. Het vlees moet zeker een paar uur pruttelen in water.
Meer weten?
Lees hier over verschillende soorten bouillon en de ijzersterke voedingswaarde ervan!