Vlees informatie
Wat voor vlees is de rib-eye?
De rib-eye is het (smalle) deel van het ribstuk van het rund, maar zonder het bot.
Het vlees van de rib-eye heeft gemarmerde delen. Dat betekent: doorregen met stukjes en randjes vet. En zoals je weet: vet geeft smaak! en door de stukjes vet blijft de rib-eye ook heel sappig tijdens het bakken of grillen. Qua smaak en malsheid is de rib-eye een van de beste stukken van het rund.
Waar zit de rib-eye (op de koe)?
De rib-eye komt van de ribben, die zitten aan de voorkant van de koe, tussen de lenden en de schouder.
Leuk weetje: het vlees onderaan de ribben heet klaprib. Blijft de klaprib zitten aan de dikke en fijne rib, en wordt het bot langer gezaagd, dan krijg je een tomahawk steak. Een rib-eye is dus een tomahawk steak maar dan zonder bot.
Hoe bereid je de rib-eye?
Om de perfecte gegaarde rib-eye te krijgen moet je letten op de kerntemperatuur. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hoe hoog de kerntemperatuur moet zijn. Zie onderstaand overzicht.
- Rare: 45-50 °C (Rood)
- Rose: 51-57 °C (Roze/Rood)
- Medium: 59-63 °C (Roze)
- Medium well: 65-67 °C (Roze/Bruin)
- Well Done: 70 °C (Bruin)
Om de rib-eye zoals je wenst te krijgen laat je allereerst de rib-eye op kamertemperatuur komen, door het buiten de koelkast te leggen. Daarna kun je het eventueel bestrooien met peper en zout.
Bakken in een pan
Bak de rib-eye 1 minuut aan op hoog vuur. Schroei de rib-eye aan beiden kanten dicht. Wil je de rib-eye medium hebben, zet het vuur dan lager en bak de rib-eye ongeveer 3 minuten aan beiden kanten. Met een vleesthermometer kun je meten hoe de kerntemperatuur van het vlees is. Let op dat de rib-eye nog een beetje doorwarmt nadat het uit de pan gehaald is.
Laat de rib-eye nog een paar minuten rusten in aluminiumfolie (niet helemaal dichtvouwen) Dit zorgt ervoor dat de sappen in het vlees zich beter kunnen verspreiden en wordt het vlees malser.
Op de barbecue
Leg de rib-eye eerst twee minuten op de heetste kant van de barbecue. Draai dan de rib-eye om en laat de andere kant van de rib-eye ook twee minuten op het heetste deel liggen. Let op dat het vet van de rib-eye niet verbrandt! Schuif anders de rib-eye naar een iets minder heet deel van de barbecue.
Daarna pak je de rib-eye en leg je het op het minder hete deel van de barbecue en laat je het garen tot de gewenste kerntemperatuur.
Wanneer het de gewenste kerntemperatuur heeft, laat je de rib-eye ook weer even rusten alvorens het aan te snijden. Voor een rib-eye met een mooie roze/rode binnenkant heb je een kerntemperatuur van ongeveer 53 °C nodig.
Gaarheid van het vlees meten zonder kerntemperatuurmeter
De allerbeste manier om de gaarheid van vlees (zoals biefstuk, rib-eye, entrecôte etc) te kunnen meten zonder een kerntemperatuurmeter, is door te vergelijken met de muis van je hand. Houd je hand ontspannen en plaats je duim en wijsvinger tegen elkaar (geen kracht zetten). Voel met je wijsvinger van je andere hand aan je muis. Het zal zacht aanvoelen en indeuken. Voel aan het vlees (rib-eye) hoe dit voelt. Is het vergelijkbaar? Dan is het rood van binnen. (Plaatje nr.1) Mocht dit je voorkeur zijn, dan is je rib-eye op de juiste gaarheid. Zo niet, dan moet het nog even langer doorbakken. Elke vinger geeft een ander gaarheid aan.
Rib-eye bewaren
Klaargemaakte rib-eye
Let erop dat de rib-eye niet langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest. Stop de rib-eye in een bakje met een goed afsluitende deksel (bijvoorbeeld een Tupperware bakje) dan kun je de rib-eye 2 dagen bewaren in de koelkast of 2 tot 3 maanden in de vriezer.
Onbewerkte rib-eye
Steaks (waar de rib-eye onder valt) die je bij de slager hebt gekocht, kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. Maar om de kwaliteit te garanderen is het aan te raden om het binnen 2 dagen te consumeren.
Je kunt het maximaal 6 maanden in de vriezer bewaren.
Recepten met rib-eye
We hebben op onze site enkele heerlijke recepten met een hoofdrol voor rib-eye. Kies je favoriet en smullen maar!