Vlees informatie
Wat voor vlees is Ossenhaas?
Ossenhaas is vlees van een rund. Dit stuk rundvlees is het malste en mooiste deel van het rund. Een hele ossenhaas weegt ongeveer twee tot vijf kilo. Er is wel eens verwarring over het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas, dit zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees. In restaurants wordt ossenhaas ook wel tournedos (circa 125 gram) of Chateau Briand (250 gram) genoemd. Ossenhaas mag zich officieel een mager stuk vlees noemen omdat het minder dan 20% vet bevat.
Waar zit de ossenhaas?
De ossenhaas zit tussen de schouder en de bil van het rund. Het is een onderdeel van de spier die over deze rug loopt.
Ossenhaas bereiden
Ossenhaas kun je op verschillende manieren bereiden. Wanneer je een stuk ossenhaas bakt, doe je dit gedurende 4 tot 8 minuten. Het aantal minuten is afhankelijk van de dikte in centimeters van het stuk vlees. Per centimeter dikte bak je circa 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees. Barbecueën en grillen doe je 3 tot 8 minuten.
De perfecte ossenhaas bakken
Om de perfecte ossenhaas te bereiden in de pan raden wij aan om een kerntemperatuur meter te gebruiken. Mocht je die niet hebben dan hebben we een leuke truc voor je. Deze geven we in onze masterclass:
Heerlijke recepten met Ossenhaas
Op onze website delen we regelmatig recepten met een mooie rol voor ossenhaas. Hieronder vind je ze op een rij:
- Gegratineerde ossenhaas met olijventapenade en mozzarella
- Salade met gekruide ossenhaas
- Ossenhaas met pit
- Japanse carpaccio met mieriksworteldressing
- Koreaans tafelgrillen
- Chinees fondue
Bewaren
Ossenhaas is vers het lekkerst, hoe langer je het bewaart hoe meer het uitdroogt. Als het even kan bereid dan de ossenhaas op dezelfde dag dat je het hebt gekocht. Wil je het bewaren in de koelkast? Rauwe ossenhaas kun je maximaal 2 dagen gekoeld bewaren.
Ossenhaas kun je 9 maanden bewaren in de vriezer. Dit gaat altijd ten kosten van de malsheid. Als je zoveel mogelijk hiervan wilt behouden laat je de ossenhaas ontdooien voordat je hem bereid.
FAQ’s over ossenhaas
Wat is het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas?
Er is geen verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas. Het zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.