Vlees informatie
Hutspot met klapstuk, het is een traditioneel Hollands gerecht. De naam is verbonden met het Leidens Ontzet: het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574.
Na de bevrijding werd in het kamp van de Spaanse overheersers een stoofpot met wortelen, pastinaak, uien, en rundvlees gevonden. Daarom komt bij het Leids Ontzet op 3 oktober nog altijd hutspot met klapstuk op tafel. Maar wat voor vlees is het precies?
Waar komt klapstuk vandaan
Klapstuk komt van de klapribben oftewel de korte ribben, een deel van de borst van een rund. Het vlees is doorregen met kleine vetrandjes, wat het vlees veel smaak geeft. Niet afsnijden dus, dit vet smelt weg tijdens de bereiding van het vlees. Het is vrij stug vlees en heeft een lange bereidingstijd nodig om te vermalsen. Gelukkig kun je het vlees gewoon rustig een paar uur laten sudderen en zelf ondertussen iets anders gaan doen.
Klapstuk kopen en bewaren
Klapstuk kun je niet altijd op de vleesafdeling van de elke supermarkten vinden. Meer kans maak je bij een slagerij. Heeft de slager het niet in huis, dan kan het meestal wel voor je besteld worden. Eenmaal thuis is rundvlees aan een stuk in de koelkast tot een dag of vier te bewaren. In de vriezer blijft rundvlees zo’n zes maanden goed. Lees hier alles over het kopen en bewaren van vleesproducten.
Bereiden
Klapstuk bereid je door het 100-180 minuten te koken, 110-180 minuten te smoren of 110-180 minuten te stoven. Net als ander runderstoofvlees (riblappen, sucadelappen). Wat kun je er verder mee?
- Het is geschikt om in z’n geheel mee te koken in een gerecht, zoals bijvoorbeeld met peen en ui. Snijd het vlees na het koken in kleinere porties.
- Ook is klapstuk heel geschikt om een stoofgerecht mee te maken; niet alleen voor die oer-Hollandse hutspot, maar ook voor een Oosterse rundvleescurry bijvoorbeeld.
- Het kookvocht waarin je klapstuk kookt, is ook te gebruiken voor het koken van bijvoorbeeld wortelen, aardappels, soep, ragout of sauzen.
- Klapstuk met het bot er nog in, staat ook bekend als shortribs. Het is de rundvlees-variant van spareribs en heel goed ‘low en slow’ te bereiden in de oven of op de BBQ.
Recepten
Meer weten
De beste tips voor het lekkerste stoofvlees
Blog: het beste van het rund