Tracering
De zorg voor het consumentenvertrouwen gaat bij de leveranciers en producenten verder dan het hygiënisch werken volgens de kwaliteitsrichtlijnen van bijvoorbeeld IKB of SKV. Het is belangrijk te (laten) weten waar kalfsvlees vandaan komt.
Elk kalf heeft een uniek identificatie & registratienummer. De kalverhouder registreert alle gegevens. In zijn administratie staat waar en wanneer de dieren zijn geboren, wanneer ze op het bedrijf zijn aangekomen, of het dier ziek is geweest, hoe het medisch is behandeld en de monsternames. Alles is gekoppeld aan het I&R nummer. In het kwaliteitssystemen IKB en SKV werken dierenarts, transporteur, voerleverancier, slachterij en kalverhouder samen. Zij wisselen documenten uit en leggen de gegevens vast, altijd gekoppeld aan het unieke individuele I&R nummer.
Koelketen
Kalfsvlees wordt vervoerd in koelwagens. Het kan variëren van karkassen, halve karkassen of grote delen die hangend vervoerd moeten worden. Of grotere vleesdelen die vacuüm verpakt zijn of consumentenverpakkingen. Vanuit de slachterijen wordt het kalfsvlees rechtstreeks aan de klanten geleverd. Klanten kunnen supermarktketens zijn maar ook vleesverwerkende bedrijven of centrale slagerijen. Vlees moet altijd gekoeld blijven. Vanaf het moment van verwerking tot het thuis in de koelkast ligt. In deze zogeheten koelketen mag de temperatuur van vlees niet boven 7 graden Celsius komen. Zo krijgen bacteriën geen kans en blijft de kwaliteit van het kalfsvlees het best behouden. De bedrijven zelf en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleren dit.
Hygiëne
Een goede gezondheid voor mens en dier staat of valt bij goede hygiëne. Voor alle kalfsvleesbedrijven gelden EU en NL wetten, regels en eisen rond de bedrijfshygiëne, de kwaliteitszorg en arbeidsomstandigheden. Verder hanteren ondernemingen tenminste de kwaliteitssystemen zoals IKB en/of SKV.
Goede hygiëne is belangrijk voor de kalverhouderij. Jonge dieren hebben nog relatief weinig weerstand. Kalverhouders werken ‘all in – all out’. Dat betekent dat alle dieren tegelijk aankomen en tegelijk het bedrijf verlaten. De kalverhouder reinigt de stal grondig voordat een nieuwe groep kalveren arriveert. Stallen zijn gemaakt met materialen die goed te reinigen zijn.
Kalvertransporteurs moeten hun wagens reinigen en ontsmetten na het lossen om te helpen voorkomen, dat ze dierziekten zouden verspreiden. Slachterijen en vleesverwerkende bedrijven hebben hygiënemaatregelen tot in detail in hun bedrijfsprocessen doorgevoerd.
Het IKB-systeem voor de kalverhouderij stelt eisen aan de bedrijfshygiëne. Onafhankelijke organisaties controleren dit. Daarnaast voeren de overheid en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) controles uit.
Kwaliteitszorg
Consumenten vertrouwen op onberispelijk, veilig en verantwoord geproduceerd kalfsvlees. De kalfsvleessector werkt met controlesystemen om 100% garantie te bieden en laat uit voorzorg monsters nemen en analyses uitvoeren. Kalverhouders, kalfsvleesbedrijven, maar ook dierenartsen en transporteurs werken met de ketenkwaliteitssystemen. De ketenpartijen controleren zichzelf en laten zich controleren, bijvoorbeeld door onafhankelijke instanties als de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de overheid. Naast controles vanuit IKB controleert ook de SKV op kwaliteit en productveiligheid.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: