Vlees informatie
Kalfszwezerik of zwezerik is een typische kalfsvleesspecialiteit. De kalfszwezerik is een delicatesse die vooral in (culinaire) restaurants wordt aangeboden. Mooie recepten komen dan ook vooral uit de Franse keuken. Zwezerik heeft een milde, zeer delicate smaak en wordt meestal in bescheiden porties opgediend. Het is één van de weinige vleessoorten die vitamine C bevat én is rijk aan eiwitten, fosfor en zink.
Wat voor vlees is zwezerik of kalfszwezerik
Zwezerik komt eigenlijk alleen voor bij kalveren en staat daarom ook bekend als kalfszwezerik. Zwezerik is een orgaan (thymus). Het is een klier, die voorkomt bij het hart (hartzwezerik) en in de keel (keelzwezerik). De keelzwezerik is iets meer langgerekt is en wordt vaak voor de bereiding in stukjes verdeeld. Hartzwezerik is iets prijziger en wordt vaak als geheel bereid. De zwezerik speelt een belangrijke rol speelt bij de groei (en het afweersysteem) van het kalf. Naarmate het kalf groeit, wordt de zwezerik kleiner en verschrompelt hij. Een volwassen rund heeft vrijwel geen zwezerik meer.
Zie ook dit videocollege van Gertjan over de kalfszwezerik
Als klier valt zwezerik onder het orgaanvlees, met een wat ‘lossere’ structuur.
Bereiden van kalfszwezerik
Meestal zien we de zwezerik als voorgerechtje of als begeleiding bij ander vlees, bij asperges of zelfs bij vis. De zwezerik wordt in de regel eerst kort geblancheerd, waarna de vliesjes makkelijk kunnen worden verwijderd. Daarna wordt het in plakken gesneden en gebakken. Als de plakjes voor het bakken eerst licht met bloem worden bestrooid, geeft dat een krokant korstje.
Bereidingstijden: bakken: 7-10 min en grillen: 7-10 min
Recepten voor Zwezerik
Meer lezen
Zie ook deze video met Gertjan Kiers over de zwezerik
Wist je dat zwezerik ook op de barbecue bereid kan worden?