Vlees informatie
Een kalfsoester is vrij klein, maar erg fijn van smaak! Het vlees is gesneden van achtervlees van het kalf. Kalfsoesters worden ook wel kalfsmedaillons genoemd.
Kalfsoester bakken
Het bereiden van kalfsoester is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier is een basisrecept om kalfsoesters goed klaar te maken:
Ingrediënten:
- Kalfsoesters (een paar stuks, afhankelijk van het aantal porties dat je wilt maken)
- Zout en peper naar smaak
- Bloem (om de kalfsoesters te paneren)
- Boter en/of olie (om in te bakken)
- Optioneel: knoflook, verse kruiden (bijv. tijm, rozemarijn) voor extra smaak
Tip: wentel de kalfsoester voor het bakken door de bloem. Dit voorkomt uitdroging en geeft een smakelijk gebonden jus.
Stappen:
- Haal de kalfsoesters minstens 30 minuten voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Hierdoor kunnen ze gelijkmatiger garen.
- Dep de kalfsoesters droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper naar smaak. Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals knoflookpoeder of paprikapoeder.
- Als je een gepaneerde kalfsoester wilt, haal je ze door bloem om een dun laagje bloem erop te krijgen. Schud overtollige bloem voorzichtig voor het bakken eraf.
- Verhit een beetje boter en/of olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg eventueel gehakte knoflook en verse kruiden toe aan de pan voor extra smaak.
- Leg de kalfsoesters voorzichtig in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin. Dit duurt meestal 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de kalfsoesters. Zorg ervoor dat je ze niet te lang bakt, want kalfsvlees is mals en kan snel taai worden.
- Haal de kalfsoesters uit de pan en leg ze op een bord. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert. Dit helpt de sappen te behouden en het vlees nog malser te maken.
- Serveer de kalfsoesters!
Onthoud dat de baktijden kunnen variëren, afhankelijk van de dikte van de kalfsoesters en je persoonlijke voorkeur voor de gaarheid. Het is altijd een goed idee om met een kookthermometer te controleren of het vlees de gewenste gaarheid heeft bereikt. Voor kalfsoester wordt meestal een kerntemperatuur van 60-65°C (140-150°F) aanbevolen voor medium-rare tot medium.
Kalfsoester sous vide
Voor Kalfsoester sous vide bereiden mag je wel even de tijd nemen, maar het resultaat is overheerlijk mals vlees. De bereidingstijd hangt erg af van de dikte van het vlees maar is miniaal 1 uur.
Kruid de kalfsoesters met zout, peper en eventueel verse kruiden. Plaats de gekruide kalfsoesters in een sous vide-zak en voeg optioneel een klontje boter toe. Verwijder lucht uit de zak en verzegel deze. Verwarm het sous vide-waterbad tot 60-65°C voor medium-rare tot medium gaarheid. Gaar de kalfsoesters sous vide gedurende 1-4 uur, afhankelijk van de dikte van het vlees. Verhit een pan op hoog vuur en schroei de kalfsoesters kort aan beide zijden voor een mooie bruine korst. Serveer de sous vide-bereide kalfsoesters en geniet van hun malse en smaakvolle karakter.