Vlees informatie
Blinde vinken zijn er in verschillende varianten. Ze worden gebraden en meestal gegeten bij een avondmaaltijd van aardappelen en groente, met een jus van het braadvocht.
Het recept bestond al in de achttiende eeuw in de Franse Provence waar men sprak over ‘Alouettes sans tête’ (leeuweriken zonder kop). Het gehakt is niet meer zichtbaar, vandaar ‘blinde’ vink. In het Franstalige deel van België wordt het ‘Oiseau sans tête genoemd en in verschillende regio’s in Vlaanderen ‘vogel(tje) zonder kop’ of ‘loze vink’.
Waar komt de blinde vink vandaan
De blinde vink is een samengesteld vleesproduct, gemaakt van gekruid gehakt waar een dun lapje vlees omheen gewikkeld is. Rundergehakt met een dun lapje runderfilet, of kalfsgehakt met een kalfslapje bijvoorbeeld. Daarnaast kennen we de slavink, waarbij het gehakt met spek wordt omwikkeld.
Kopen en bewaren
Op het etiket van voorverpakt vers vlees vind je informatie over de houdbaarheid. Samengestelde vleesproducten zoals slavinken en blinde vinken, kun je het best op de dag van aankoop bereiden. Let daarnaast op de kleur en geur. Goed en lang genoeg verhitten is ook van belang. Zo krijgen bacteriën geen kans!
Bereiden
Blinde vinken kun je ook zelf bereiden. Maak je favoriete gehaktmengsel van runder,- kalfs- of varkensgehakt en rol het in een platgeslagen lapje mals vlees. Je kunt er heel veel kanten mee op! Het beste kun je de vleesrolletjes enkele minuten aanbraden tot ze rondom mooi bruin zijn en dan vocht toevoegen om ze te laten stoven, met deksel op de pan. Deze video toont alle stappen om thuis je eigen (blinde) vinken te maken. Gebruik je ander vlees, dan kun je zo ook zelf een rundervink of slavink maken.
Recepten
- https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-blinde-vink/
- https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-slavink-met-zongedroogde-tomaten-en-pesto/
- https://www.vlees.nl/recept/penne-pasta-slavink-en-kaassaus-oven/
- https://www.vlees.nl/recept/mini-slavinkjes-vijgen-ananas-chutney/