Vlees informatie
Ken je dat gezegde nog: ‘woensdag gehaktdag’? In vroegere tijden slachtten slagers nog zelf dieren en dat gebeurde dan op maandag. Op dinsdag werden de karkassen uitgebeend en opgesneden in delen. De resten vlees die daarbij overbleven, werden vervolgens op de woensdag tot gehakt vermalen.
Varkensgehakt is een veelgebruikte vleessoort in Nederland. Het is snel gaar en gemakkelijk te verwerken tot een groot scala aan gerechten. Gehaktballen, burgers, worsten, pastasaus, vullingen en roerbakgerechten bijvoorbeeld.
Waar komt varkensgehakt vandaan?
Varkensgehakt is gemaakt van 100% vermalen varkensvlees van bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Half om half gehakt bevat ook varkensvlees, maar de naam zegt het al; het andere deel is rundvlees. Een mooie mix, want rundergehakt kan snel uitdrogen en varkensgehakt is juist wat vetter en smeuïger. Half om half betekent niet altijd dat de verdeling 50/50 is; soms is het aandeel rundvlees hoger dan de helft. Wettelijk mag het percentage vet in varkensgehakt niet hoger zijn dan 25%.
Tips voor Kopen en Bewaren
Let bij het kopen van vlees altijd op de THT-datum op de verpakking en bekijk of het vlees er fris uitziet, zonder verkleuringen. Bewaar het in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C . Denk er bij gemalen en samengestelde vleesproducten zoals varkensgehakt aan dat je ze minder lang in de koelkast kunt bewaren dan andere vleessoorten: 1 dag. Is het gehakt al gebakken of gebraden dan blijft het 3 tot 4 dagen goed. Wil je het langer bewaren, rauw of bereid, dan kun je het veilig invriezen. Verpak het luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen. In de vriezer blijft varkensgehakt zeker tot 3 maanden houdbaar.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Bereiden
Met varkensgehakt kun je alle kanten op! Balletjes meekoken in bouillon, rul bakken, gehaktballen braden, stoven in een pastasaus, burgers en worstjes op de barbecue of gehaktbrood uit de oven. Ongekruid gehakt heeft een neutrale smaak dus met kruiden en smaakmakers geef je er gemakkelijk een eigen draai aan. Zorg wel altijd dat het product door-en-door gaar is; varkensgehakt is niet bedoeld om rauw of rosé te eten.
Recepten met varkensgehakt
Gevulde aardappel met gehakt
Bekijk hier al onze recepten met varkensgehakt.
Informatie over rundergehakt en kalfsgehakt.
Voedingswaarde varkensgehakt
Varkensgehakt is een bron van vitamines en mineralen en het zit boordevol goede eiwitten. Het levert ijzer, zink en fosfor, en verschillende B-vitamines, zoals vitamine B12, B6 en niacine. Verder kan de voedingswaarde van varkensgehakt variëren, afhankelijk van het vetgehalte en de bereidingswijze.