Vlees informatie
Rundertartaar is 100% gemalen mager rundvlees met een neutrale van smaak. Het is op diverse wijzen te verwerken en te eten, van rauw tot licht gebakken. Van origine is ‘tartaar’ fijngehakte/fijngemalen pure biefstuk.
Zo is Steak Tartare een klassiek gerecht van gemalen biefstuk die rauw geserveerd wordt. Het vlees moet dan wel kraakvers zijn. De rundertartaart die je vindt bij de slager en supermarkt is meestal niet gemaakt van biefstuk, maar van een ander mager stuk van de rund. Voor een Duitse biefstuk wordt het vlees (echte biefstuk) grover gehakt dan voor tartaar.
Rauwe tartaar eet je het liefst zo vers mogelijk. Het Voedingscentrum raadt het jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen af rauw vlees te eten.
Uit welk vlees bestaat rundertartaar?
Van gehakte/gemalen magere delen van het rund wordt rundertartaar gemaakt. Bijvoorbeeld van het liesstuk, de bovenbil en de plattebil. Tartaar mag maximaal 10% vet in bevatten. Tartaar bakken is vrij eenvoudig en snel klaar.
Rundertartaar bereiden
Als je tartaar gemaakt van biefstuk hebt, leg je het vlees een kwartier voor het bakken uit de koelkast. Als je vlees bakt dat ijskoud is, schrikt het, waardoor het taai wordt. De vezels trekken dan samen. Je bakt tartaar in een goed hete pan met boter in 2 tot 6 minuten. Wil je hem rosé dan bak je hem vrij kort, eet je tartaar graag doorbakken dan bak je het wat langer. Tartaar heeft wel de neiging taai te worden als hij te lang bakt. Bereid je tartaar van echte biefstuk dan kun je het nog 2 minuten laten rusten op een bord onder aluminiumfolie.
Kopen en bewaren
Werk je met vlees dat je rauw of rood wilt serveren dan is het zaak extra goed te letten op hygiëneregels in de keuken. Verder let je bij het kopen van tartaar ook goed op de versheid (in de supermarkt, lees het etiket) en zorg je dat het product goed gekoeld blijft. Bij warm weer zo kort mogelijk vervoeren en het liefst in een koeltas bijvoorbeeld. In de koelkast bewaar je het product tot de uiterste houdbaarheidsdatum, maar liefst maximaal een dag. In de vriezer is het 3 maanden houdbaar (Voedingscentrum). Lees hier de adviezen over het kopen en bewaren van vlees.
Wil je meer weten over het invriezen en ontdooien van vlees, klik dan hier.