Vlees informatie
Van oudsher was woensdag altijd gehaktdag. In het verleden slachtten slagers zelf hun dieren en dat gebeurde op maandag. Op dinsdag werden de karkassen uitgebeend en opgesneden in delen. De resten vlees die daarbij overbleven, werden vervolgens op de woensdag tot gehakt vermalen.
Rundergehakt wordt veel gebruikt in Nederland. Het is snel gaar en gemakkelijk te verwerken tot een allerlei aan gerechten. Van ballen tot burgers, ovenschotels, pastasaus, vullingen en roerbakgerechten bijvoorbeeld.
Waar komt rundergehakt vandaan?
Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
Half om half gehakt bevat ook rundvlees, maar de naam zegt het al; het andere deel is varkensvlees. Een mooie mix, want rundergehakt kan snel uitdrogen en varkensgehakt is juist wat vetter en smeuïger. Half om half betekent niet altijd dat de verdeling 50/50 is; soms is het aandeel rundvlees hoger dan de helft.
Tips voor Kopen en Bewaren
Let bij het kopen van vlees altijd op de THT-datum op de verpakking en bekijk of het vlees er fris uitziet, zonder verkleuringen. Bewaar het in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C . Denk er bij gemalen en samengestelde vleesproducten zoals gehakt aan dat je ze minder lang in de koelkast kunt bewaren dan andere vleessoorten: 1 dag. Is het gehakt al gebakken of gebraden dan blijft het 3 tot 4 dagen goed. Wil je het langer bewaren, rauw of bereid, dan kun je het veilig invriezen. Verpak het luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen. In de vriezer blijft je gehakt zeker tot 3 maanden houdbaar.
Lees al onze tips voor het kopen en bewaren van vlees.
Lees onze tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.
Bereiden
Met rundergehakt kun je heel veel lekkere gerechten maken. Balletjes meekoken in bouillon, rul bakken, gehaktballen braden, stoven in een pastasaus, burgers en worstjes op de barbecue of gehaktbrood uit de oven. Het is zelfs heerlijk op brood! Ongekruid gehakt smaakt neutraal en met kruiden en smaakmakers geef je er gemakkelijk een eigen draai aan. Zorg wel altijd dat het product door-en-door gaar is; gehakt is niet bedoeld om rauw of rosé te eten.
Recepten met rundergehakt
Bekijk hier al onze recepten met rundergehakt.
Informatie over varkensgehakt en kalfsgehakt.
Voedingswaarde rundergehakt
Rundergehakt is een bron van vitamines en mineralen en het zit boordevol goede eiwitten. Het levert ijzer, zink en fosfor, en verschillende B-vitamines, zoals vitamine B12, B6 en niacine. Verder kan de voedingswaarde variëren, afhankelijk van het vetgehalte en de bereidingswijze.