Vlees informatie
Wat voor vlees is bavette?
De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’ genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette van een melkkoe is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’ en veel eigen smaak. Afkomstig van een goed vleesrund is het echter een fantastische smaakvolle steak.
Bavette bakken
Een bavette behoort tot de steaks en wordt dus gebakken zoals biefstuk.
- Het vlees 5 tot 7 minuten bakken, maar ook grillen en BBQ is een geschikte methode
- Om het vlees ‘rare’ tot ‘medium’ te krijgen, dien je het zo’n 4 minuten aan beide zijden te grillen
- Laat het daarna nog vijf tot tien minuutjes rusten
De perfecte bavette steak bereiden?
We hebben er een blog over laten schrijven door een chefkok, die lees je hier.
Wat kan je maken van bavette?
Als de bavette van melkkoeien komt wordt dit deel vaak benut voor doorregen runderlappen, poulet of zelfs gehakt. Vanwege de wat stuggere structuur is het zeer geschikt voor steak tartaar (met truffel-mayonaise), en dan bij voorkeur niet door de gehaktmolen maar handmatig fijn gesneden.
Bij meer specifieke vleesrunderen is de bavette van nature botermals en wordt het gebruikt in de lekkerste gerechten. Omdat de bavette veel eigen smaak heeft, hoef je er maar weinig mee te doen. Kort aanbraden in (room)boter met een beetje peper, en even laten rusten in de oven, is al genoeg. Je hebt dan een heerlijke bavette steak.
Bavette op de barbecue of grill
Omdat het makkelijk én smaakvol is, kan de bavette ook goed op de BBQ of grill. Laat daarvoor de bavette op kamertemperatuur komen en bestrooi het met een beetje zout en peper. Grill het vlees één minuut aan beide kanten in het midden van de BBQ. Laat de bavette daarna aan de zijkant van de BBQ drie minuten rustig garen. Verpak het vlees in aluminium folie en laat het zo’n 8 minuten rusten. De bavette mag nog wat rood zijn van binnen. Snij het op de draad.
Recepten met een hoofdrol voor bavette
Hoe te bereiden
Voedingswaarde per 100g (rauw)
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: