Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Voedingswaarde /

Eiwit, je kunt niet zonder

  • Voedingswaarde
    • Eiwit
    • Mineralen
    • Vetten
    • Vitamines

Eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse dieet. Je vindt deze voedingsstof in vlees, eieren, groenten, zuivel, maar ook in eiwitpoeder, eiwitshakes en proteïnerepen. Er is niet één soort eiwit. Eiwit is een samenstelling van bouwstenen – aminozuren – die voor duizenden mogelijke variaties zorgen. Naast de benodigde hoeveelheid is ook de kwaliteit van de eiwitten van groot belang voor een goede gezondheid. Vlees is een uitstekende bron voor goed verteerbaar eiwit.

Facts & Figures

0,83

 

Gezonde mensen hebben gemiddeld minimaal 0,83 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.

 

25%

 

Vlees is een ‘hoogwaardige eiwitbron’ het bevat alle essentiële bouwstoffen (aminozuren) en bevat zo’n 25% eiwit.

 

2

 

Veel mensen weten dat water het meest voorkomende bestanddeel in het lichaam is. Maar wist je dat eiwit op nummer 2 staat?

 

Eiwit, bouwstenen van ons lichaam

Eiwit levert ons lichaam energie (calorieën) en aminozuren. Eiwitten komen voor in elke cel van je lichaam, en zijn nodig voor veel processen waaronder de werking van hormonen, aanmaak van antilichamen en de groei van spieren en botten. Eiwit zit in zowel dierlijke (vlees, vis, zuivel) als plantaardige producten, maar de kwaliteit als eiwitbron verschilt door de hoeveelheid eiwit, samenstelling van de aminozuren en hoe goed deze op te nemen zijn door je lichaam.

Aminozuren
Er zijn ongeveer 22 soorten aminozuren, waarvan 9 essentieel. Samen vormen deze zo’n 25.000 soorten eiwit! De aminozuren die je lichaam zelf aan kan maken uit andere aminozuren noemen we niet-essentiële aminozuren. De aminozuren die je niet zelf kunt aanmaken en dus via je eten en drinken moet binnenkrijgen heten essentiële aminozuren (1)

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Dierlijke eiwitten (uit vis, vlees en zuivel) hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige eiwitten (NICE). Dat betekent dat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren bevatten. Daarbij verteert je lichaam dierlijke eiwitten beter dan plantaardige eiwitten. Daarom hebben veganisten en vegetariërs meer alternatieve eiwitten nodig. Sojabonen en quinoa zijn de beste plantaardige eiwitbronnen (2). Uit recent onderzoek blijkt dat plantaardig eiwit toch niet zo voedzaam lijkt als gedacht. Veel vleesvervangers bevatten belangrijke voedingsstoffen die het lichaam niet kan opnemen.

Als je rondkijkt zie je dat er langzaam meer plantaardige alternatieven in de schappen liggen. Er worden steeds meer soorten eiwitten ontwikkeld. Analisten voorspellen een groei de komende 20 jaar. In de toekomst wordt eiwit vaker geproduceerd uit algen, kweekvlees, eendenkroos, insecten, zeewier en gemaakt door schimmels (WUR). De verhouding tussen verschillende eiwitbronnen noemen we de eiwitbalans.

Zoveel eiwit heb je nodig

  • Geen gezondheidsaandoeningen en sport je niet meer dan 2x per week? Dan is de aanbevolen hoeveelheid je lichaamsgewicht x 0,83 gram eiwit.
  • Sporter? Dan verschuift de basisbehoefte van eiwit naar lichaamsgewicht x 1,0 gram eiwit (sporter) tot 1,6 gram eiwit (atleet)
  • Veganist of vegetariër? Dan is de eiwitbehoefte hoger, x 1,2 voor vegetariërs en x 1,3 voor veganisten. Dit komt omdat je lichaam plantaardige eiwitten minder goed opneemt. Voor een niet-sportende vegetariër is dat dus je lichaamsgewicht x 0,83 x 1,3 gram eiwit.

Rekenvoorbeeld voor iemand van 70 kg:

Niet sporter: 0,83 x 70 = 58 gram eiwit per dag
Sporter: 1,0 x 70 = 70 gram eiwit per dag
Atleet: 1,6 x 70 = 112 gram eiwit per dag

Vegetariër – niet sporter: 0,83 x 1,2 x 70 = 70 gram eiwit per dag
Vegetariër – sporter: 1,0 x 1,2 x 70 = 84 gram eiwit per dag
Vegetariër – atleet: 1,6 x 1,2 x 70 = 134 gram eiwit per dag

Veganist – niet sporter: 0,83 x 1,3 x 70 = 76 gram eiwit per dag
Veganist – sporter: 1,0 x 1,3 x 70 = 91 gram eiwit per dag
Veganist – atleet: 1,6 x 1,3 x 70 = 146 gram eiwit per dag

Meer eiwit ingenomen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Dat is geen probleem, een hoge eiwitinname is indien je gezond bent niet schadelijk (NIH).

  1. Er zijn ook semi-essentiële aminozuren. Deze kan je lichaam in principe zelf aanmaken, maar dit wordt soms niet genoeg gedaan om in een specifieke behoefte te voorzien, bijvoorbeeld bij hoge inspanning.
  2. Eiwitten worden beoordeeld met de “Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score” (PDCAAS). De kwaliteit wordt bepaald door het vermogen van een eiwit om te voorzien in de behoefte aan stikstof en essentiële aminozuren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de verteerbaarheid van eiwit. De PDCAAS van ei, melk, kaas, vlees en vis ligt boven de 100 % PDCAAS van soja, mais, rijst en tarwe bedraagt ongeveer 99 %, 58 %, 55 % en 54 % (NICE, 2011).

Lees verder

  • Milieu, economie en eiwittransitie: Dit is de eiwitbalans
  • Waarom dieren soja eten
  • Vlees & Gezondheid

Bronnen

NICE Voedingsinformatiecentrum | Onder toezicht van een wetenschappelijke adviesraad: Eiwitten en Gezondheid
FIT sport en gezondheidsplatform: Is teveel eiwit schadelijk?
Onderzoek National Library of Medicine: Dietary protein intake and renal function
Consumentenbond: Extra eiwit, extra gezond?
Nutrients | platform voor wetenschappelijke artikelen: Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is Cote du Boeuf en waar zit het?
  • Waarom produceert de varkenssector niet meer biologisch varkensvlees?
  • Is vlees slecht voor je cholesterol?
  • Liggen de smaken van rollade, fricandeau en procureurstuk dicht bij ellkaar? En waar komt het vandaan bij het varken?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}