Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Diergezondheid / Runderen /

MKZ

  • Diergezondheid
    • Andere dieren
    • Kalveren
    • Runderen
      • BSE
      • BVD
      • MKZ
    • Varkens

Mond- en Klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke dierziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. De ziekte zit vooral in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Met importverboden van vlees en vleesproducten uit gebieden waar een MKZ-uitbraak is, probeert de EU te voorkomen dat het virus naar Europa wordt overgebracht.

Tot 1955 komt MKZ in (kleinere) epidemieën voor. Sindsdien wordt internationaal samengewerkt om het virus te bestrijden. Dankzij effectieve maatregelen is MKZ uit Europa gebannen. Toch breekt het virus af en toe weer uit. Mensen zijn ongevoelig voor MKZ. Vlees van dieren met MKZ komt niet op de markt, omdat zieke dieren uit productie worden genomen.

Mond- en Klauwzeer

Mond- en Klauwzeer (MKZ) is een besmettelijke dierziekte bij de evenhoevige dieren, zoals herten, runderen, schapen, geiten, varkens, egels, muizen en ook olifanten. De ziekte wordt veroorzaakt door een zogeheten picorna-virus (waartoe ook gerekend worden het rhinovirus, dat verkoudheid veroorzaakt, en bijvoorbeeld polio en Hepatitis A).  Er zijn zeven serotypen bekend (A, O, C, Asia-1 en South African Territories 1,2,3) en deze zijn onderverdeeld in verschillende subtypen, waarvan reeds meer dan 60 verschillende beschreven zijn. In Europa kwamen tot nog toe alleen de typen A, O, C en Asia-1 voor. In Afrika worden ook de typen SAT 1, SAT 2, en SAT 3 aangetroffen.

MKZ-besmettingen treden op bij direct of indirect contact tussen de dieren. Daarnaast verspreidt het virus zich door de lucht. Dieren ademen de kleine, onzichtbare virusdeeltjes in en worden ziek. MKZ kan worden verspreid door indirect contact met besmette voorwerpen, personen en niet-gevoelige dieren, zoals paarden. Ook mest, speeksel en rauwe melk kunnen het virus bevatten en overdragen.

Zieke dieren krijgen (soms heel grote) blaren in de mondholte, aan de uiers en de hoeven. Dieren kunnen kreupel worden. Jonge dieren kunnen plotseling sterven.

Beleid

Nederland kent een lange historie van preventief vaccineren. Tot en met 1991 werden alle runderen vanaf 4 maanden en ouder, jaarlijks (tussen december en maart) preventief ingeënt. Daarmee waren hoge kosten gemoeid. Door de vaccinatie van rundvee werden indirect ook andere gevoelige diersoorten (zoals schapen en varkens) beschermd tegen deze besmettelijke dierziekte. Deze diersoorten werden zelf dus niet gevaccineerd, waardoor in de beginjaren van de bestrijding nogal eens besmettingen onder de varkens vanuit het buitenland weer binnenkwamen. In een vaccin dat preventief wordt ingezet zijn niet alle (sub)typen van het MKZ-virus vertegenwoordigd. Dieren die door vaccinatie beschermd zijn tegen één variant van het virus, zijn niet beschermd tegen een besmetting met een andere. Daarom mocht sinds 1992 in de Europese Unie niet meer preventief worden gevaccineerd. Door betere vaccins en testen en door betere internationale acceptatie van vaccinatie is het beleid inmiddels aangepast. Het is nu weer mogelijk om onder voorwaarden vaccinatie in te zetten bij een MKZ-uitbraak. Het  ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur   heeft in het crisishandboek MKZ afspraken vastgelegd. Noodvaccinatie, dat wil zeggen vaccineren bij een uitbraak van MKZ mag sinds kort weer, wel onder strikte voorwaarden. Op basis van een risicoanalyse door een team van deskundigen wordt besloten wat de gewenste aanpak is om de uitbraak te stoppen. Vaccinatie is een van de mogelijkheden. Het voordeel van vaccineren is dat er minder dieren geruimd hoeven te worden. Maar er zijn ook maatschappelijke en economische nadelen aan verbonden. Zo kunnen importerende landen  besluiten tot een importverbod van producten, zoals vee, vlees(producten), melk, sperma, en eicellen. Voor een vleesexporterend land als Nederland heeft dat grote financiële gevolgen.  Vaccinatie is bovendien, vanwege de lange tijd voordat de vaccinatie aanslaat, minder effectief dan preventief ruimen. De overheid en sector zijn tegenstander van het onnodig ruimen van gezonde dieren als methode om de verspreiding van besmettelijke ziekten te helpen voorkomen. Zij moeten iedere keer een zorgvuldige afweging maken tussen veterinaire, economische en maatschappelijke belangen.

Nederlandse veehouders en dierenartsen zijn verplicht om MKZ-besmetting direct te melden. Als de melding dan door laboratoriumanalyse wordt bevestigd geldt vanaf dat moment een vervoersverbod voor alle dieren en besmettelijke materialen. Ook contact tussen personen van een besmet bedrijf is dan verboden. Er volgt een complete ‘stand still’ van 72 uur. Vervolgens worden beschermingsgebieden bepaald waar vervoersbeperkingen en -verboden gelden. Tot nu toe worden dieren in besmette gebieden uit productie gehaald en worden bedrijven gereinigd en ontsmet. De  ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)   kan ook besluiten een vaccinatieprogramma te starten. Hierover komt duidelijkheid als de uitbraak niet binnen 72 uur onder controle is. Hieraan zijn Europese eisen verbonden, waardoor besluitvorming niet makkelijk is. Vaccinatie heeft forse gevolgen voor de afzet van (vers) vlees, vooral voor de export. Dit verschilt per vleessoort, maar alle soorten krijgen te maken met ernstige marktverstoringen.

Bij een MKZ-uitbraak heeft het ministerie van LVVN de leiding. De Nederlandse veehouderij neemt daarnaast haar eigen maatregelen; zo worden onder andere crisisteam(s) ingericht.

Toekomstige maatregelen

De Nederlandse vee- en vleessector wil het uit productie halen van gezonde dieren bij een MKZ-uitbraak zoveel mogelijk voorkomen. De sector steunt het ontwikkelen van een Diva-vaccin (differentiating infected from vaccinated animals), zodat onderscheid kan worden aangetoond tussen de gevaccineerde niet besmette dieren en de besmette dieren. Een voorwaarde voor deze aanpak is, dat vlees van gevaccineerde, niet besmette dieren vrij in de EU kan worden afgezet. Ook landen buiten de EU moeten overtuigd worden dat zij zonder risico dit vlees kunnen afnemen.

Internationaal

MKZ komt nog op veel continenten voor en de kans op insleep blijft bestaan. In 2001 was er een grote uitbraak in Groot Brittannië, waarbij andere Europese landen met uitbraken te maken kregen. Zo werd ‘Nederland’ geïnfecteerd door de aanvoer van kalveren uit Ierland die besmet werden op een halteplaats in Frankrijk, waar kort daarvoor besmette Britse schapen waren aan- en afgevoerd.

De wijze waarop MKZ moet worden bestreden, is vrijwel geheel bepaald in EU voorschriften. In Nederland zijn deze opgenomen in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Individuele lidstaten kunnen intern maatregelen treffen die verder gaan dan de door Brussel voorgeschreven maatregelen. Soms moet wel eerst akkoord van de EU worden verkregen. Internationaal worden maatregelen beoordeeld door het permanent comité voor de voedselketen en de diergezondheid. In 2003 hebben alle lidstaten een Europese richtlijn ter bestrijding van Mond- en Klauwzeer aangenomen.

Cijfers

Sinds 1 maart 1991 wordt in Neder­land niet meer gevaccineerd tegen MKZ. In maart en april 2001 zijn in Nederland 26 uitbraken vastgesteld. Nederland is vanaf 25 juni 2001 weer officieel vrij van de ziekte.

In 2000 is Griekenland vanuit Turkije besmet geraakt.

In 2001 is Groot Brittannië besmet geraakt en verklaard. Dit leidde er tot meer dan 2000 uitbraken. Vanuit Groot Brittannië is Frankrijk besmet (2 bedrijven) en Ierland (1 bedrijf). Via Frankrijk is Nederland besmet (26 bedrijven). Op 25 juni 2001 is Nederland door de EU weer officieel vrij verklaard.

Begin januari 2002 is Groot Brittannië officieel vrij verklaard en daarmee was de hele  EU officieel vrij van MKZ. In augustus 2007 volgde door een lekkage uit een laboratorium nog een uitbraak in Groot Brittannië, maar door een adequate aanpak was dit snel onder controle.

Bronnen en links

  • Voedingscentrum
  • Wageningen Universiteit
  • Gezondheidsdienst voor Dieren
  • Agriholland
  • Groen Kennisnet

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Waarom kan ik nergens varkenswang krijgen?
  • Aan welke vitamines kun je een tekort krijgen als je geen of weinig vlees eet?
  • Wat is carpaccio voor vlees?
  • Verschilt de voedingswaarde van kalfsvlees en rosé kalfsvlees?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}