Bereiding
Veel Nederlandser dan bitterballen wordt het natuurlijk niet. Uiteraard ken je de variant uit de vriezer, maar wist je dat bitterballen vrij makkelijk zelf te maken zijn? Daarom delen wij hierbij het recept voor het maken van de Nederlandse bitterbal. Begin op tijd, want de ragout moet afkoelen. Maar het maken van de bitterballen zelf is binnen 15 minuten gepiept. Verras je gasten dus de volgende keer met jouw huisgemaakte bitterballen.
Bitterballen recept
- Snijd het vlees voor de bitterballen in hele kleine stukjes. Smelt boter in een pan, roer de bloem erdoor (= roux) en laat dit ca 2 minuten zachtjes garen. Voeg al roerende de koude bouillon toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 2 min. zachtjes doorkoken. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Schep de ragout in een diep bord of platte schaal en laat het een hele nacht in de koelkast koud en stijf worden. Een uur in de diepvries kan ook.
- Klop in een diep bord ei met melk en olie los. Strooi het paneermeel op plat bord. Verdeel de ragout in porties van 25 gram en maak van ieder portie een bitterbalvorm. Rol de bitterballen losjes door de paneermeel. Vervolgens door het eimengsel en nog een keer door de paneermeel. Alle kanten moeten goed bedekt zijn!
- Leg minimaal een uur terug in de koelkast. Invriezen kan natuurlijk ook.
- Verhit het frituurvet tot 180 graden. Frituur de kroketten ongeveer 3-4 minuten (niet teveel tegelijk).
Eet smakelijk, je hebt nu je eigen ambachtelijke bitterballen gemaakt!
Zin in een variatie?
- 4 personen
- 195 minuten
Ingrediënten
300 g runderpoulet (gaar, of ander (soep)vlees/rund- of kalfsvlees)
2 dl bouillon (bij voorkeur zelf getrokken van rund- of kalfsvlees)
4 takjes peterselie (fijngeknipt)
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
2 eieren
150 g paneermeel
snufje zout
snufje peper
snufje nootmuskaat
1 eetlepel melk
1 eetlepel olie
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: