Bereiding
- Verwarm de oven op 120°C.
- Verwarm een flinke klont boter (± 30 gram) in een ovenvaste stoofpan. Kruid de riblappen met salt n peppa en braad ze even kort aan in de gesmolten boter. Haal het vlees daarna uit de pan met een tang of bakspatel en leg het apart.
- In het bakvet van het vlees fruit je de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan de paprika en champignons erbij en bak deze nog een minuut of drie mee. Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of twee mee.
- Giet 300 ml bier, 300ml runderfond (of bouillon) en 150 ml koffie in de pan en breng dit weer aan de kook. Roer af en toe even in de pan zodat alle baksels van de bodem loslaten.
- Leg het vlees in de pan met vocht en doe hier het laurierblaadje, tijm, ontbijtkoek en balsamico (of sangiovese azijn) bij. Let erop dat het vlees helemaal in het vocht staat. Anders voeg je, voor zover nodig, bier, fond en koffie in een 2:2:1 verhouding toe (dus: 100ml bier, 100 ml fond en 50ml koffie).
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees in de oven in een uur of vier (of vijf) gaar stoven. Check tussentijds wel regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, bier en koffie (liefst verwarmd) toevoegen in een 2:2:1 verhouding.
- Serveer je supermalse stoofvlees met een mooie aardappelpuree of hand gesneden frieten, of mooier nog: met warme tortilla’s.
- 4 personen
- 240 minuten
Ingrediënten
600 gr riblappen, met vet er nog aan (niet snijden)
3 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
150 gram champignons, in plakjes gesneden
1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
500 ml runderfond of runderbouillon
500ml bier (mag pils zijn, maar donker bier maakt je stoof zoeter)
150 ml sterke koffie (bij voorkeur filterkoffie)
1 laurierblaadje
1 takje tijm
25 gr bloem
1 dikke plak ontbijtkoek, verkruimeld
2 el goede balsamico of sangiovese azijn
zout en peper
Riblappen
Fijne riblappen zijn de malste stooflappen van het rund ( dunne lende) en het snelst te bereiden.