Bereiding
Voor ca. 20 hapjes
- Laat de rookworst ca. 10 minuten wellen in heet water (niet koken!).
- Schaaf de courgette in plakken. Bestrijk de courgette met de helft van de olie en leg ze onder de grill of bak ze in een grillpan tot ze zacht zijn. Laat ze na het grillen uitlekken op keukenpapier en snijd ze in stukken van ca. 5 cm lengte.
- Klop een dressing van de rest van de olie, mosterd, gembersiroop, zout en peper. Snijd de Amsterdamse uitjes doormidden. Snijd de rookworst overlangs in dunne plakken en snijd in stukken van ca. 5 cm lang.
- Maak een stapeltje van: een plak rookworst, een plak courgette, een plak rookworst en tot slot weer een plak courgette. Schep er wat mosterddressing overheen en steek er een prikker met een half Amsterdams uitje doorheen.
Tip
Rookworst wellen:
De rookworst die u vers bij de slager koopt, is meestal alleen nog maar even gerookt om een specifieke smaak en mooie goudbruine kleur te verkrijgen. U maakt deze gaar door de worst in koud water op te zetten en ca. 20-25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water.
Kant-en-klaar verpakte rookworst is in de fabriek al gaar gemaakt en hoeft alleen maar – met plastic verpakking en al – te worden opgewarmd (ca. 10 minuten) in net niet kokend water; de plastic verpakking beschermt de worst tegen uitdrogen.
Wist u dat…
Rookworst moet ook rusten. Dat groot vlees altijd eerst even een paar minuten moet rusten alvorens u het aansnijdt wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat dit ook voor rookworst geldt? De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan.
- 20 personen
- 30 minuten
Ingrediënten
1 rookworst
1 dunne courgette
6 eetlepels olijfolie
2 theelepels mosterd (grove)
1 theelepel gembersiroop
5 uien (Amsterdamse (pot)
snufje zout
snufje peper
10 cocktailprikkers
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: