Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng de kaas door de puree.
- Laat de zuurkool uitlekken en meng deze door de puree. Breng op smaak met gemalen peper en zout.
- Bak de plakjes katenspek uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Was en snijd de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten. Bestrooi met de Provençaalse kruiden.
- Snijd de rookworst overlangs in vieren.
- Beboter een vuurvaste ovenschotel en bedek de bodem met de helft van de zuurkool/aardappelpuree. Leg de rookworst en de komkommer om en om erop. Dek af met de rest van de zuurkool/aardappelpuree. Steek de plakjes katenspek erin.
- Verwarm en gratineer het geheel vervolgens in de oven gedurende circa 20 à 25 minuten.
Lekker met een glas Gewürztraminer.
Tip
Rookworst wellen:
De rookworst die u vers bij de slager koopt, is meestal alleen nog maar even gerookt om een specifieke smaak en mooie goudbruine kleur te verkrijgen. U maakt deze gaar door de worst in koud water op te zetten en ca. 20-25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water.
Kant-en-klaar verpakte rookworst is in de fabriek al gaar gemaakt en hoeft alleen maar – met plastic verpakking en al – te worden opgewarmd (ca. 10 minuten) in net niet kokend water; de plastic verpakking beschermt de worst tegen uitdrogen.
Wist u dat…
Rookworst moet ook rusten. Dat groot vlees altijd eerst even een paar minuten moet rusten alvorens u het aansnijdt wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat dit ook voor rookworst geldt? De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan.
2 personen
40 minuten
Ingrediënten
1 kleine rookworst (geweld, grof of fijn naar keuze)
50 g katenspek
1 grote komkommer
1 eetlepel Provençaalse kruiden
250 g zuurkool
aardappelpuree (voor 2 personen)
2 eetlepels geraspte kaas
snufje zout
snufje peper
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: