Bereiding
- Klop een marinade van balsamico-azijn, 2 eetlepels olie, peper, sesamzaad en ketjap manis. Marineer de rollade hierin gedurende tenminste 1 uur in de koelkast.
- Laat de rollade ca. 30 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen. Bewaar de marinade! Verwarm ondertussen de oven voor op 250˚C.
- Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1¼ liter water + een flesje bokbier).
- Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. Schuif de rollade op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C. Braad de rollade in ca. 90 minuten gaar en bruin.
- Verhit 2 eetlepels olie in de wok. Roerbak de paddestoelen ca. 3 minuten. Verwarm de uitgelekte kidneybonen en meng de atjar tjampoer erdoor.
- Laat de rollade na het braden tenminste 10 minuten onder aluminiumfolie rusten. Breng op smaak met peper en zout. Schenk ondertussen het stoomvocht en het bouquet garni in een pannetje en voeg de marinade toe. Laat het vocht op hoog vuur tot de helft inkoken. Verwijder de kruidnagel en pureer de rest met een staafmixer. Zeef de saus, breng op smaak met zout en peper en bind evtentueel met wat allesbinder.
- Snijd het vlees in plakken en serveer op de kidneybonensalade. Garneer met de paddestoelen en de saus.
Lekker met gemengde sla en zilvervliesrijst met rode paprika
Tip
Basis stoombad voor varkensvlees: 1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad. De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad. De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 6 personen
- 200 minuten
Ingrediënten
750 g doorregen varkensrollade (ca. Ø12 cm)
4 eetlepels balsamicoazijn
4 eetlepels olie
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepel ketjap manis
250 g paddestoelen (bos)
1 blik kidneybonen (uitgelekt)
1 potje atjar tjampoer
allesbinder
snufje peper
snufje zout
Voor het stoombad
1 bouquet garni (prei, wortel, selderij, ui met kruidnagel)
Water
evt. 1 flesje bokbier
Voedingswaarde per persoon
Varkensrollade
Rollade is – het woord zegt het al – een opgerold stuk vlees met of zonder vulling.