Bereiding
- Zet de römertopfschaal en -deksel ongeveer 15 minuten in een bak met koud water.
- Pel de ui en snipper hem grof. Snijd de prei in ringen van ca. ½ cm, doe ze in een zeef en spoel ze met koud water schoon. Pers de citroen uit. Was de appels en steek met een appelboor de klokhuizen eruit. Snijd met een puntig mesje de schil van de appels rondom in.
- Schep in een kopje de rozijnen, bakgember, cognac, citroensap en suiker door elkaar. Vul de appels met het rozijnenmengsel.
- Neem de römertopf uit het water en droog hem af. Verdeel de ui en prei over de bodem van de schaal.
- Wrijf de karbonades in met peper en mosterd en leg ze op het prei-uimengsel. Zet daarna de gevulde appels op de karbonades.
- Los de bouillonpoeder op in 1 dl heet water en schenk de bouillon in de römertopf. Doe het deksel op de schaal en zet hem in een koude oven zetten.
- Schakel de oven in op 225°C en verwarm de schotel ca. 60 minuten.
- Haal het deksel van de schaal en laat de karbonades in ca. 10 minuten bruin kleuren.
Lekker met lintmacaroni.
Tip
Door het kleine randje vet om het vlees op een paar plaatsen met een mesje in te snijden, voorkomt u dat het vlees tijdens de bereiding krom trekt.
Wist u dat…
De ribkarbonade van het midden- en achterste gedeelte van de karbonadestreng komt. Die streng loopt over het ruggedeelte van kop tot staart. Een ribkarbonade is te herkennen aan het ribbeentje. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.
- 2 personen
- 95 minuten
Ingrediënten
- 2 ribkarbonades (à 125 gram)
- 1 ui
- ½ prei
- ½ citroen
- 2 appels (cox's orange)
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 eetlepel gember (om te bakken)
- 2 eetlepels cognac (of vieux)
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel franse mosterd
- 1 theelepel bouillonpoeder
- snufje peper
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: