Bereiding
Een lekker Mediterraans hapje dat gebaseerd is op de kebab. De kebab kom je door de hele Balkan tegen op het menu en is een soort van heerlijk gekruide, plat geslagen gehaktbal op een stokje. Ook wel Cevapcici genaamd. Normaal wordt deze mediterrane lekkernij van lamsgehakt of kalfsgehakt gemaakt, maar in dit recept met met half-om gehakt voor extra smeuïgheid.
- Neem een ruime kom en doe hier het gehakt in met de za’atar, paprikapoeder, ei en peper en zout.
- Knijp de knoflook door een pers en doe erbij.
- Meng het geheel goed door met je handen en voeg het amandelmeel of paneermeel toe. Is het te vochtig dan gebruik je wat meer amandelmeel. Het moet kneedbaar zijn maar wel goed bij elkaar blijven zitten.
- Neem een beetje gehakt in je handen en kneed er een langwerpe worst van. Prik elke worst op twee prikkers. Dit zorgt ervoor dat je ze makkelijker om kunt draaien op de barbecue/koekenpan.
- Maak ongeveer 6-8 worsten van het gehakt en bak tot goudbruin en gaar.
- Om de saus te maken verhit je een koekenpan met wat olijfolie. Bak hierin het uitje en de knoflook aan tot deze glazig zijn.
- Meng de specerijen en het ui-knoflook mengsel met de passata en breng op smaak met zout en peper. Wil je het nog pittiger doe er dan een heel fijn gesneden rode peper door.
- Serveer de cevapcici met de rode saus en de sla. Het is ook erg lekker op een plat Libanees brood of in een wrap.
NOTITIES
Za’atar is een kruidenmix die je eenvoudig in het schap van de supermarkt kunt vinden!
- 4 personen
- 25 minuten
Ingrediënten
500 gr gehakt half om half
1 teentje knoflook
3 tl za’atar (in de supermarkt verkrijgbaar)
1 tl paprikapoeder
1 ei
3 el amandelmeel of paneermeel
peper en zout
VOOR DE TOMATENSAUS
250 ml passata
1 tl cayenne peper
1 teentje knoflook
1 klein uitje fijngesnipperd
1/2 tl gerookte paprika
1/2 rode peper fijngesneden, optioneel
VOOR ERBIJ
rucola
tomaatjes
komkommer
flatbread eventueel
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: