Bereiding
Tip: maak de balletjes voor bij het gourmetten, fonduen of steengrillen!
- Snijd de korsten van de boterham en leg de boterham in de melk.
- Meng het zacht geworden brood met het gehakt en ½ eetl. gyroskruiden.
- Maak van het gehakt 12 balletjes. Druk ze plat. Leg in het midden van elk 1 blokje feta en 1 olijf. Vouw het gehakt er helemaal omheen en rol er weer balletjes van. Bewaar ze in de koelkast.
- Pel en snipper de ui.
- Snijd de tomaten in vieren.
- Verhit een scheutje olie in een grote soeppan en bak de fijngehakte ui op een laag vuur in ca. 3 minuten glazig.
- Voeg de rest van de gyroskruiden, de tomaten en de bouillon aan de ui toe. Breng de soep aan de kook en laat hem 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep in een foodprocessor, mengbeker of met de roerzeef of staafmixer. Schenk de soep terug in de pan.
- Voeg de gehaktballetjes toe, breng de soep tegen de kook aan en laat de balletjes in 10 minuten gaar worden.
Lekker met warm uienbrood.
koken
- Koken is het garen van vlees in water dat op smaak wordt gebracht met specerijen, kruiden en bouquet-garni en eventueel wijn, bier of andere alcoholische drank, zoals bijvoorbeeld sherry of cognac.
- Hierbij wordt een temperatuur van circa 90-95°C aangehouden (tegen de kook aan). Het water wordt zo bouillon, te gebruiken voor soepen, sauzen en ragouts.
- U kunt vlees voorgaren voor het barbecuen/grillen door het te koken: ± 15-30 minuten voor ‘dikke’ delen. Voor een heldere bouillon zet u het vlees met koud water op. Breng het aan de kook, schuim het oppervlak af en voeg dan pas de overige ingrediënten toe.
- Hoe langer de bouillon trekt, des te krachtiger het resultaat. Een minimum van 180 minuten is aanbevolen. Als u bouillon een dag vantevoren trekt, laat het gestolde vet zich gemakkelijk verwijderen.
Tip: Maak in één keer een grote pan bouillon en vries in wat over is.
Tip
Schep aan tafel eventueel een paar lepels Bulgaarse yoghurt over de soep en strooi er dan een heel klein beetje paprikapoeder of grofgemalen chilipeper over.
Wist u dat…
lamsvlees veel voedingsstoffen bevat, zoals ijzer, vitamines van het B-complex en vitamine D?
- 4 personen
- 40 minuten
Ingrediënten
300 g lamsgehakt
1 boterham (wit)
4 eetlepels melk
1 eetlepel Gyroskruiden
200 g feta (gemarineerd met olijven, minstens 12 van elk)
1 grote ui
6 vleestomaten
slaolie
½ liter bouillon (kip, tablet)
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: