Bereiding
- Voorbereiding: Wel de pruimen ca. 2 uur in de appelsap.
- Bereiding: Snijd de varkensfilet in de lengte open (u kunt dit ook aan de slager vragen). Bestrijk de varkensfilet van binnen met losklopt ei en wrijf het vlees daarna licht in met zout en peper. Leg de gewelde pruimen op het vlees en bewaar de appelsap. Bind daarna de varkensfilet dicht met garen, zodat de pruimen in het midden blijven zitten. Dep de filet aan de buitenzijde droog met keukenpapier.
- Verhit de boter in een hapjespan met anti-aanbaklaag en bak de varkensfilet snel rondom lichtbruin. Laat het vlees met het deksel schuin op de pan in ca. 40 minuten zachtjes gaar braden. Neem het vlees uit de pan en leg dit op een bord. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat de rollade ca. 10 minuten rusten voordat deze wordt aangesneden.
- Bak ondertussen de ui en prei zachtjes in het bakvet en blus de jus af met appelsap. Laat de saus even doorkoken.
- Snijd de varkensfilet met een vleesmes in plakken. Schenk een deel van de saus over het vlees en serveer de overige saus er apart bij in een sauskom.
Lekker met gekookte venkel en gekookte aardappels
Tip
Het vlees dat overblijft kan gebruikt worden als vleeswaar op brood of als koud vlees in bijvoorbeeld salades.
Wist u dat…
Filetrollade een opgerold stuk mager of licht doorregen, mals varkensvlees is, zonder been. Het vlees wordt opgebonden met rolladetouw. Aan de buitenkant zit meestal een dun randje vet. Wordt er geen rollade van gemaakt dan snijdt de slager er filetlapjes van. Een rollade is meestal panklaar, dat wil zeggen dat het vlees al is gezouten en gekruid. Rollades kunnen op twee manieren worden bereid; gebraden en gestoofd. Filetrollade wordt altijd gebraden.
4 personen
180 minuten
Ingrediënten
1 varkensfilet (à 500 gram)
8 pruimen (zonder pit en gedroogd)
¼ liter appelsap
1 ei
50 g dieetmargarine
½ stengel prei
½ ui
snufje zout
snufje peper
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: