Bereiding
- Verwarm de oven voor op 250˚C. Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1,25 liter water + een flesje bokbier). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
- Maak een mengsel van honing, cranberrycompote, olie, cayennepeper en citroensap. Smeer de filetrollade in met dit mengsel.
- Steek takjes tijm rondom in de rollade. Schuif de rollade op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C. Braad het vlees in 80 minuten gaar.
- Laat het vlees na het braden tenminste 10 min. rusten onder aluminiumfolie. Breng op smaak met peper en zout.
- Zeef het vocht en laat het op hoog vuur inkoken tot de helft. Bind de saus met de room en breng op smaak met cranberrysap, zout en peper. Snijd het vlees in plakken en schep de saus erover.
Lekker met aardappelwafeltjes en gestoomde prei- en wortellinten.
Tip
Basis stoombad voor varkensvlees: 1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad. De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden is een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad. De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 6 personen
- 110 minuten
Ingrediënten
750 g varkensfiletrollade (ca. Ø10 cm)
2 eetlepels honing
2 eetlepels cranberry compote
2 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
snufje cayennepeper
10 takjes tijm
1 dl room
½ dl cranberrysap
snufje peper
snufje zout
Voor stoombraden: 1 bouquet garni (prei, wortel, selderij, ui, handje cranberry's, water en cranberrysap), water (+ evt. 1 flesje bokbier)
Voedingswaarde per persoon
Varkensfiletrollade
Varkensfiletrollade is vlees dat afkomstig is van de uitgebeende korte rib.