Bereiding
- Breng in een ruime soeppan 1½ liter water met de hamschijf, de krabbetjes, het laurierblad, de peperkorrels, zout en bouillonblokjes aan de kook. Laat dit ca. 1,5 uur zachtjes koken.
- Schil en snijd ondertussen de knolselderij en de aardappels in blokjes. Snijd de prei in ringen.
- Voeg de knolselderij, aardappels, prei en doperwten na 1,5 uur toe. Laat alles nog ca. 15 minuten koken.
- Voeg dan de rookworst toe en laat alles nog ca. 15 minuten zachtjes koken.
- Snijd de bladselderij fijn. Haal het laurierblad en de peperkorrels met een schuimspaan uit de soep. Haal de hamschijf, de krabbetjes en de rookworst uit de soep. Laat even afkoelen.
- Pureer de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef.
- Verwijder de botjes en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd de worst in plakjes. Voeg het vlees weer toe aan de soep. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer de soep met de bladselderij.
Lekker met roggebrood met boter en katenspek.
Tip
Rookworst wellen
De rookworst die u vers bij de slager koopt, is meestal alleen nog maar even gerookt om een specifieke smaak en mooie goudbruine kleur te verkrijgen. U maakt deze gaar door de worst in koud water op te zetten en ca. 20-25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Kant-en-klaar verpakte rookworst is in de fabriek al gaar gemaakt en hoeft alleen maar – met plastic verpakking en al – te worden opgewarmd (ca. 10 minuten) in net niet kokend water; de plastic verpakking beschermt de worst tegen uitdrogen.
Wist u dat…
Rookworst moet ook rusten. Dat groot vlees altijd eerst even een paar minuten moet rusten alvorens u het aansnijdt wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat dit ook voor rookworst geldt? De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan.
- 6 personen
- 135 minuten
Ingrediënten
1 hamschijf
3 spareribs
1 rookworst
1 laurierblaadje
½ eetlepel peperkorrels
2 bouillonblokjes
1 kleine knolselderij
2 grote aardappels
1 prei
1 blik doperwten (groot)
½ bosje bladselderij
snufje zout
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: