Bij de boer

Voor het houden van varkens gelden in Nederland richtlijnen. Begin jaren 90 heeft de Nederlandse varkenshouderij als eerste ter wereld een eigen kwaliteitssysteem (IKB) ontwikkeld. Lees verder

Bij de slacht

Varkens met het juiste gewicht gaan van het varkensbedrijf naar de slachterij. Varkens gaan met groepsgenoten naar een stal waar ze tot rust kunnen komen. Lees verder

Buikspek, de drie P’s

Van de varkensbuik komt het buikspek, waarvan de speklap gesneden wordt maar het is ook de basis van de tegenwoordig erg hippe Pork Belly en klassiekers als Porchetta en Pancetta. Lees verder

Naar de winkel

Consumenten moeten blind kunnen vertrouwen op de veiligheid van varkensvlees in de winkel. Dat gaat verder dan hygiënisch werken volgens kwaliteitsrichtlijnen. Lees verder

Pulled Pork

Pulled pork is in korte tijd uit de VS overgewaaid. We kennen het in Nederland vooral voor de BBQ en andere technieken en is inmiddels verkrijgbaar van de vak-slager tot en met de buurtcafetaria. Lees verder

Recepten met varkensvlees

Bekijk alles

Boerenpannetje met rookworst

2 eetlepels olie, 1 rode ui (fijngesnipperd), 1 teentje knoflook (geperst), 1 theelepel rozemarijn, 700 g krielaardappels (voorgekookt), 1 stengel prei (dikke, in dunne

Wittekool-wortelstamp met rookworst

1 rookworst, 400 g wortels (winter), 1 kilo aardappels
,  snufje zout
, 300 g witte kool (gesneden), 3 eetlepels nasikruiden
, 5 eetlepels pinda's (gehakt)
,  kleine

Varkensoester saltimbocca in kaassaus

Varkensoester saltimbocca in kaassaus

4 varkensoesters, 4 plakken parma ham, 4 blaadjes salie (vers), 50 g boter, 1½ dl witte wijn (droog), 1 teentje knoflook (geperst), 125 g gruyère (geraspt), 125 g

Varkenslapjes met frisse groente

Groente voorbereiden Snijd de groente, kook beetgaar en plaats ze in koud water. Meng onder het koken de groente marinade. Leg de groente in de marinade om te laten

Italiaanse salade van rosé gebakken varkenshaasjes

Italiaanse salade van rosé gebakken varkenshaasjes

500 g varkenshaas, 50 g Parmezaanse kaas (versgemalen, grove krullen), 50 g boter, 4 eetlepels olijfolie (extra vierge), snufje peper, 75 g sla (gemengde, met rucola), 50

Hongaarse varkenslappen met zuurkool

Hongaarse varkenslappen met zuurkool

500 g varkenslappen (in blokjes van 2 1/2 cm), 1 zakje zuurkool (à netto 520 g), zwarte peper (versgemalen), 3 eetlepels olijfolie, 125 g spekblokjes, 2 uien

Oosterse gehaktpakketjes met courgettelint

500 g varkensgehakt, 1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus), 4 eetlepels paneermeel, 1 ei, 1 courgette, 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd), snufje peper (versgemalen), 1

Aardappelpreisoep met hamschijf

3 hamschijven (à 200 g), 1 kruidenbuiltje (voor soep), 250 g prei, 400 g aardappels
, 25 g boter (of margarine), 2 theelepels tijm, 2 eetlepel, 1 dl melk kruiden

gehakt gevulde courgette

Gevulde courgettes met varkensvleesreepjes

500 g varkensvleesreepjes, 2 courgettes, snufje peper (versgemalen), 3 eetlepels olijfolie, 4 sjalotjes, 2 teentjes knoflook (geperst), 1 blik maïs (á 300 g), 4 tomaten

Stoofpotje met salie en cider

4 varkenslappen (doorregen), 2 appels (geschild en in schijfjes), 1 eetlepel bloem, snufje zout, 50 g boter, 1 eetlepel kerriepo, ½ eetlepel salie (gedroogde), 3 dl