Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Zijn voedingsadviezen over de houdbaarheidsdatum?

19-07-2019

Veel voedingsadviezen zijn nogal verwarrend of ronduit ongeloofwaardig, zeker als ze betrekking hebben op een individueel voedingsmiddel (zoals vlees, red.).
Adviezen zijn immers vaak gebaseerd op epidemiologisch onderzoek en volgens de invloedrijke arts-epidemioloog John Ioannidis kan dat vooral de prullenbak in, zo schrijft wetenschapsjournalist Michiel Löwik in VORK.

Eet elke dag twaalf hazelnoten en je leeft twaalf jaar langer…, drie koppen koffie mag ook…, en met een mandarijn per dag leef je nog eens vijf jaar langer…; en van hazelnoten worden kinderen intelligenter… Zo zijn er meer, veel meer, en allemaal niet juist, maar veelal wel gebaseerd op epidemiologisch onderzoek.
Het probleem is, zo zegt John Ioannidis, dat men (het publiek) geen onderscheid weet te maken tussen correlatie en causaliteit, tussen een veronderstelde statistische samenhang en werkelijke (fysieke) oorzaak-gevolg verbanden.

Zeker bij voedingsonderzoeken liggen misvattingen op de loer, omdat onderzoeken vaak zijn gebaseerd op gegevens die mensen zelf – via vragenlijsten – hebben gerapporteerd. Daarbij zijn mensen in de regel niet nauwkeurig, geven vaak onderschattingen van hun (werkelijke) consumptie en geven zeker ook veel sociaal wenselijke (politiek correcte) antwoorden.
Bovendien: voedingsmiddelen bevatten nou eenmaal een niet te tellen hoeveelheid aan verschillende stoffen die dagelijks in andere combinaties het lichaam binnen komen.

Gezien de problemen bij het (daadwerkelijk) kunnen aantonen van een oorzakelijk verband tussen voeding en gezondheid, kun je je afvragen van de waarde is van de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf, zo schrijft Löwik. Er moeten meer cohort- en klinisch studies (met gemeten feiten) beschikbaar komen om tot goede adviezen te kunnen komen.
Verder zijn de voedingsepidemiologen aan zet om van de onderzoeksresultaten op het gebied van voeding een consistent verhaal te maken. Tot die tijd past het instellingen om – met oog op de geloofwaardigheid – de nodige terughoudendheid te betrachten om de voedingswetenschap niet verder te beschadigen.

Bron: VORK, prikken in de voedselketen. Het gehele artikel van Michiel Löwik staat (niet online, maar) in het magazine.

PS.
In de zijlijn van het artikel staat nog een opmerkelijke passage over informatie uit vragenlijsten, die hebben geleid tot de zogeheten Voedselconsumptiepeiling (2007-2010).
Wageningse onderzoekers hebben hierover becijferd, dat de gemiddelde energie-inname van mensen met overgewicht van 14 jaar en ouder zo laag zou zijn, dat dat fysiek alleen maar mogelijk is als al deze mensen alleen maar de hele dag rustig in bed zouden blijven liggen. Dit duidt op ‘onderrapportage’, zo constateren de onderzoekers droogjes….

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}