De Nederlandse land- en tuinbouw is sinds 1990 sterk verduurzaamd. Zo heeft de sector de emissies naar het milieu, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica en de uitstoot van broeikasgassen terug weten te dringen – zonder dat dit ten koste ging van de voedselproductie. Dat blijkt uit het overzicht Duurzaamheidsprestaties van de land- en tuinbouw in vogelvlucht, dat Wageningen Economic Research (WUR) op verzoek van LTO Nederland heeft verzameld.
De Nederlandse agrarische sector – en bijvoorbeeld ook de vleesconsumptie en – productie – staat volop in de schijnwerpers. Consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en wat dat betekent voor mens, dier en milieu. Er is grote interesse vanuit het buitenland, omdat onze boeren en tuinders wereldwijd voorop lopen. Ook maatschappelijke organisaties, politiek en media hebben de nodige aandacht voor de sector. Aan het ‘nieuws van de dag’ worden soms verregaande discussies verbonden. De grote trends verdwijnen daardoor soms naar de achtergrond. Het overzicht van duurzaamheidsprestaties van WUR laat – in tegenstelling tot de algemene beeldvorming – zien dat de sector afgelopen decennia grote stappen heeft genomen en resultaten heeft geboekt.
Bron: LTO Nederland
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de (duurzame) productie van vlees lees je in onze ‘thema’s‘.