‘In het World Food Center Nederland in Ede gaat iedereen de kracht van de hele Nederlandse Foodsector ervaren”. Volgens projectleider Harry Veldhuis gaat het voor de bezoekers straks om zien, proeven, ruiken, voelen en horen. Met de voedselketen als rode draad. Dat moeten bijzondere ervaringen zijn.’
‘Ede ligt in de FoodValley’, stelt Veldhuis. ‘Een gebied rond Wageningen en Ede waar veel bedrijven en onderwijsinstellingen zitten die nauw samenwerken op het gebied van foodinnovatie. De Wageningen Universiteit is een onderdeel hiervan. Daarnaast is Ede dé Foodstad van Nederland. Ede kiest bewust voor Food en was in 2014 Hoofdstad van de Smaak. Er is een locatie gevonden op de voormalige kazerneterreinen naast het intercitystation Ede-Wageningen.’
KAZERNEGEBOUWEN
‘De basis voor het WFC vormen twee monumentale kazernegebouwen. De hele Nederlandse agri & foodsector, samen met de Wageningse Universiteit, worden herkenbaar in het World Food Center Nederland. Het wordt dé internationale etalage voor producenten, veredelaars, retailers, boeren, vissers, tuinders, chef-koks, gezondheidsspecialisten en noem maar op.’
Het World Food Center heeft de ambitie om dé ontmoetingsplek te worden van nationale en internationale delegaties op het gebied van agrofood, wetenschap, health care en educatie. In het zogeheten Experience Center moeten (wereldwijde) online platforms, digitale en audiovisuele belevingen samenkomen. Consumenten en producenten krijgen er ontmoetingen rond alle onderdelen van voedsel en voedselproductie.
Veldhuis: ‘Het WFC gaat bijdragen aan wereldwijd meer duurzame, voedzame en gezonde manieren van leven. Er komen overal op de wereld World Food Centers. Het World Food Center in Ede gaat tot de verbeelding spreken, meer kan ik er nog niet over verklappen.”
Zie ook: www.worldfoodcenters.com