Voedingswetenschapper Esther Nederhof heeft medio april een zogeheten carnivorendieet gevolgd: een voedingspatroon met alleen dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en eventueel wat zuivel. Ze hield haar ervaringen bij op haar eigen blog en die bleken opmerkelijk positief voor haar conditie, stofwisseling (darmen) en blessures, waar zij al maanden mee liep.
Nederhof was op het idee gekomen dankzij een bevriende onderzoeker van het Louis Bolk Instituut en schrijft hierover: ‘Hij was met het dierlijke dieet veel kilo’s kwijtgeraakt en voelde hij zich sterker en fitter. Ik ging luisteren, kijken en lezen en besloot het zelf te gaan doen, vier weken alleen dierlijke producten.’ Toen zij aan het eind van de periode weer wat plantaardige voeding nam, beviel het niet. ‘Ik kreeg weer het gevoel alsof er iets in mijn buik zit, dat niet bij mij hoort. Een licht opgeblazen gevoel. En ik zou zweren dat ik juist in die week weer wat last kreeg van de blessures aan mijn schouder, elleboog en hiel, waar ik al maanden mee liep.’
Tijdens het individuele ervaringsonderzoek stuitte Nederhof op een interessante theorie. De gedachte, dat wie voldoende rood vlees eet, in belangrijke mate carnitine binnen krijgt, wat de behoefte van vitamine C minder groot zou maken en feitelijk zou compenseren.
Lees hier het persoonlijke blog over het carnivorendieet…
Vlees.nl
Algemene achtergrond informatie over de voedingswaarde en de bouwstoffen van vlees lees je hier