De wereldwijde vleesproductie zal tot 2023 met gemiddeld 1,6% per jaar stijgen, Dat hebben de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) samen uitgerekend.
In totaal zal medio 2023 zo’n 57,7 miljoen ton meer vlees worden geproduceerd. Dat is verdeeld in 28,3 miljoen ton kip, 16,7 miljoen ton varkensvlees, 9 miljoen ton rundvlees en 3,8 miljoen ton schapenvlees.
De gemiddelde vleesprijzen blijven volgens FAO en OESO relatief hoog, mede omdat de voerprijzen en kosten als energie, water, grond en arbeid boven hun historische norm zullen blijven.
De handel in vlees zal afnemen, denken de rapporteurs. In 2023 zal nog 10% van het vlees wereldwijd worden verhandeld. In sommige landen zal de binnenlandse productie stijgen en de import dalen.
De gemiddelde vleesconsumptie komt rond 2023 uit op circa 36,3 kilo per jaar. Dat is een groei van 2,23 kilo ten opzichte van de voorgaande periode.
De consumptie van vlees zal het meest stijgen in opkomende economieën als India, China en Vietnam. Desondanks zal in 2023 de consumptie in rijkere landen nog altijd het dubbele zijn dan in de groeilanden. China zal het meeste aan extra vlees gaan produceren, gevolgd door de VS, Brazilië en de EU.