Het bereiden van vlees op de BBQ is wereldwijd populair. Wat zijn de trends? Het blad Vlees+ zette samen met vakmagainze Fire&Food de ontwikkelingen op een rij.
Grote stukken: low & slow
Van een bavette, longhaas of sukade tot een complete varkensschouder. Wie ‘echt’ gaat barbecuen doet dat op z’n Amerikaans. Dat is groot, boven een houtgestookt vuur en men neme er vooral ook ruim de tijd voor.
Friday Pulled Pork Day
Pulled pork is een typisch Amerikaans BBQ-gerecht. Het is een deel van de schouder/nek die zo’n 14 uur gegaard wordt tot het vlees zo’n beetje uit elkaar valt.
Barbecueworst
De barbecueworst blijft terrein winnen. Aanbieders kunnen volgens de kenners meer doen om specialiteiten te ontwikkelen, bijvoorbeeld met landenthema’s. Griekse worst (Loukaniko) met veel chili, Australische worst (Kransky) met zwarte peper en knoflook of Amerikaanse (Andouille) met cajun-kruiden.
Pitmasters
In navolging van de Amerikanen zien we steeds meer barbecuewedstrijden, waar op een steeds hoger niveau vlees wordt gegrilld en gegaard. Er komt veel publiek naar deze evenementen, waar veel variaties met vlees vakkundig en enthousiast worden gepresenteerd en dus geproefd.
Smokehouses
Amerikaanse barbecuerestaurants verrijzen buiten de VS. In Londen, Parijs, Berlijn en ook in Nederland zien we ‘smokehouses’ de deuren openen voor het publiek. Bezoekers maken kennis met beef brisket, pulled pork en beefribs, waarbij de rooksmaken mede door het gebruik van allerlei soorten houtsnippers een rol spelen.
Braai
De barbecue is ook in Zuid-Afrika razend populair. Op de Zuid-Afrikaanse braai worden eerst blokken houtskool aangestoken, tot deze onder de grill vallen. Daarboven worden dan de producten bereid, waaronder vooral ook veel lamsvlees en schapenvlees.
Churrasceria’s of rodizio’s
Wie echt wil meepraten over trends in vlees, kan de woorden churrasceria of rodizio eens terloops laten vallen. Dit zijn Zuid-Amerikaanse restaurants waar de bediening met lange vleesspiezen langs komt en waar de gasten aan tafel bedient worden met het afsnijden van mooie robuuste stukken gegrilld vlees. De natuurlijke smaak van het rundvlees (niet teveel kruiden) moet het er doen.
Flammkuchen
Een ontwikkeling dichter bij huis zijn de outdoor pizza ovens of de flammkuchen, die zich ook goed lenen voor andere deeggerechten, bijvoorbeeld met uienringen, cremefraiche en spekreepjes, maar meer mogelijkheden biedt.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema ‘trends in vlees‘, maar we hebben ook tientallen recepten voor vlees op de barbecue of op de grill.