Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Waarop BBQ-en we graag ?

19-07-2016

In typische barbecuelanden wordt het hele jaar door gegrild in de buitenlucht. Het seizoen start in Nederland meestal pas in mei. Toch is barbecueën ‘hot’ in ons land. Dit jaar zochten al meer dan tweehonderdduizend grillmasters (op beslist.nl) naar nieuwe barbecues. Het online winkelcentrum onderzocht welke vijf barbecues het populairst zijn in de zomer van 2016.

1. Kogelbarbecue
De kogelvormige ‘kettle’ barbecue is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Tot de jaren ’50 werd in heel Amerika gebarbecued op bakstenen muurtjes met grillroosters. Het vuur doofde bij regen en de stenen barbecues waren niet te verplaatsen. Uitvinder en grillfanaat George Stephen zaagde een metalen scheepsboei in tweeën. Hij plaatste poten onder de ene helft en gebruikte de andere helft als deksel. De ‘kettle’ was geboren. Zijn opvolger is in Nederland de nummer één barbecue deze zomer.

2. Smoker barbecue
Smoken is het nieuwe grillen. Veel barbecuefanaten gaan voor een robuuste smoker BBQ deze zomer. Deze typisch Amerikaanse barbecue vindt zijn oorsprong in ‘meat packing’ stad Kansas City. Op een smoker ligt het vlees niet direct boven het vuur, maar het wordt langzaam gerookt. Door gebruik te maken van verschillende soorten hout krijgen vlees en vis een authentieke barbecuesmaak. Een goede smoker is relatief duur in aanschaf, maar zorgt wel voor die échte barbecuesfeer.

3. Kamado barbecue
De kamado barbecue is gemaakt van keramiek. Deze ovaalvormige houtskoolbarbecue is gebaseerd op de drieduizend jaar oude ‘kamado’ kleioven uit Japan. Keramiek is een warmte vast materiaal. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de temperatuur in het gesloten ‘ei’. Hierdoor kan de temperatuur in de barbecue heel nauwkeurig worden geregeld. Kamado barbecues worden ook veel gebruikt door chef-koks in professionele keukens. De kamado is een absolute hit deze zomer!

4. Skottelbraai
Skottelbraais worden al jarenlang veel gebruikt in Nederland en dat is deze zomer niet anders. De ‘braai’ komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar veel werd gebarbecued op hout en tegenwoordig ook wel op houtskool en gas. De moderne skottelbraai is een multifunctionele gasbarbecue, die meestal is uitgerust met een barbecuerooster, skottel en deksel. De skottel is hiermee ook geschikt voor pasta’s en sauzen. Ideaal voor op de camping!

5. Betonnen barbecue
In de landen rond de Middellandse Zee wordt het hele jaar door buiten gegrild. De barbecue heeft er een vaste plek veroverd in de tuin. Dit zijn vaak robuuste houtskoolbarbecues, gemaakt van steen. In Nederland winnen de grote betonnen barbecues ook aan populariteit deze zomer. Door de schouw op de barbecue trekt de rook netjes omhoog. Hierdoor kan een betonnen barbecue goed worden gebruikt als terraskachel. Lekker als het wat afkoelt in de latere avond!

Bekijk voor meer informatie en inspiratie: BBQ-infographic

 

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}