De aanbeveling om minder dan 300 gram rood vlees per week te eten en producten als gekookte ham en salami zoveel mogelijk achterwege te laten is onverantwoord. “Het is niet veel meer dan een normatieve en ideologische visie op ‘correct’ eten.” Dat zegt professor Frédéric Leroy tegen Foodlog naar aanleiding van nieuwe Belgische richtlijnen en aanbevelingen.
Als je dierlijke producten – ten principale – demoniseert, kan dat naar de overtuiging van Leroy leiden tot ongewenste voedingspatronen (met alle gevolgen van dien). Wat hem betreft geeft het evenmin pas om klimaat- en milieuzorgen onder het mom van voedingswetenschap via je adviezen te willen verkopen.
Het advies zwengelt de discussie over de gezondheid van vlees (weer) aan. De wetenschap is verdeeld over de veronderstelde relatie tussen rood vlees en de gezondheid, schrijft Foodlog. Leroy noemt het jongste vleesadvies een valse noot. Hij vraagt zich sowieso af wat voedingsadviezen tot nu toe hebben opgeleverd. “En elk geval geen afname in overgewicht en diabetes, integendeel”, zegt Leroy. “Als de adviezen al correct zouden zijn, is het duidelijk dat ze hun taak niet volbrengen.” Leroy vindt het tijd voor meer reflectie, voorzichtigheid en minder harde adviezen. ‘Voedingsadvies is vooral een uitdrukking van wat nu eigenlijk beschouwd wordt als ‘correct’ eten binnen een bepaalde culturele context, voor een groot deel op een morele of ideologische basis.’
Leroy is (wel) verheugd met de waarde die het nieuwe Belgische voedingsadvies – net als het Braziliaanse – toekent aan het belang van de sociale aspecten van voeding en van samen eten en koken, oftewel: mag het misschien ook nog een beetje leuk en gezellig zijn…
Bron: Foodlog
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze rubriek ‘Gezonde Voeding‘ en in ons achtergrondthema over ‘Bewerkt Vlees‘, waar de veronderstelde relatie tussen rood / bewerkt vlees met diverse welvaartsziekten wordt behandeld’.