Het Voedingscentrum start een campagne om consumenten duidelijk te maken, dat veel voedselinfecties in de eigen keuken ontstaan.
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op, stelt het Voedingscentrum. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken.
Met de campagne ‘Ziekmakers zie je niet’ wil het Voedingscentrum consumenten laten zien dat zij zelf veel kunnen doen om klachten als buikpijn en misselijkheid te voorkomen.
Voor de campagne zijn echte bacteriën en schimmels gebruikt uit Nederlandse keukens, die experts in een laboratorium hebben laten uitgroeien tot letters. Deze letters vormen tips over veilig eten.
Deze tips komen terug in een landelijke campagne die zowel op straat als online te zien zal zijn. De bacteriën komen onder andere van nasigroenten en vaatdoekjes: producten die in elke Nederlandse keuken te vinden zijn.
Veilig omgaan met eten in de eigen keuken heeft niet alleen betrekking op het koken zelf. Onder de noemer “5x veilig” onderscheidt het Voedingscentrum vijf stappen om te volgen: kopen, wassen, scheiden, verhitten en koelen van voedsel.
Om voedselinfecties te voorkomen zijn al deze stappen belangrijk, zoals het wassen van de handen voor het koken, kruisbesmetting voorkomen door rauw en bereid eten apart te houden en geen bederfelijke producten zoals vlees, vis, gesneden groenten te nuttigen waarvan de ‘Te Gebruiken Tot’ datum is verlopen.
De campagne is gefinancierd door het Ministerie van VWS.
Vlees.nl
Algemene tips over het zorgvuldig bereiden van vlees vind je ook in onze rubrieken, zoals de rubriek kopen en bewaren of invriezen en ontdooien.