Eén op de drie mensen die weleens eten weggooit, doet dat omdat er te veel in de verpakking zit. Volgens onderzoek (GfK) voor het Voedingscentrum blijkt het gekochte volume vooral bij verpakte groenten, vlees en brood niet optimaal aan te sluiten op de echte consumptie.
Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met grote verpakkingen, zoals voorverpakte sla, vers brood en pastasaus. Zo’n 72% vindt het vervelend om voeding te moeten weggooien omdat er teveel in de verpakking zit.
Volgens het Voedingscentrum kunnen fabrikanten consumenten helpen om deze verspilling tegen te gaan door meer keuze aan te bieden, zoals kleinere volumes en hersluitbare verpakkingen. Sommige producenten doen dit al goed, met kleinere verpakkingen vleeswaren, kleinere blikjes groenten en zakken aardappelen van 1 kilo. Maar volgens het voedingsbureau kan het altijd beter: boterhammen per twee verpakt of sla in portiezakjes.’
Het Voedingscentrum wijst erop, dat de milieudruk met extra verpakkingen niet stijgt, omdat daar tegenover staat, dat voedsel beter wordt benut.