Mensen moeten zich niet gek laten maken door allerlei ‘nieuwtjes’ over voeding maar te rade te gaan bij echte voedingswetenschappers. Die oproep doet professor Brouns van de Universiteit Maastricht.
Er zijn ontelbare berichten in de media over stoffen en stofjes in onze voeding. De daarovolgende discussie is volgens Brouns de reden dat de overheid en de wetenschap amper meer worden gehoord of geloofd: ‘Het publiek ‘googelt’ z’n eigen waarheid bij elkaar.’
Brouns heeft bovendien ervaren, dat het knap lastig is om via de social media tegenwicht te bieden aan alle onzin die er voorbij komt.
Mensen zoeken hun eigen waarheid en kiezen wat hen het beste uitkomt. En dat is meestal niet de genuanceerde boodschap van echte wetenschappers. De waarheid is zelden sexy. Eén verontrustend nieuwtje haalt de voorpagina, terwijl vervolgonderzoeken die het tegendeel bewijzen genegeerd worden.”
Brouns vindt het onacceptabel dat in de media iedereen van alles kan roepen, terwijl de overheid beweringen van de industrie streng controleert.
De professor benadrukt het belang van experts, zoals de European Food Safety Authority, het Voedingscentrum, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Academie van Voedingswetenschappen.
Vlees.nl
De voedingskundige informatie op Vlees.nl is gebaseerd op de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad.