Geen enkele vleesvervanger levert volledig de essentiële voedingstoffen die vlees wel biedt aan eiwitten, ijzer en vitamine B12. Dit bevestigt onderzoek van de Consumentenbond van 30 ‘vleesvervangers’. De meeste van de alternatieve producten bevatten veel zout, terwijl onbewerkt vlees juist vrijwel zoutloos is.
De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarisch ‘gehakt’, burgers, nuggets en reepjes, ‘rookworsten’ en (kaas)schnitzels van diverse producenten. Zo werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12.
De producten maken hun claim als mogelijke vervanger van vlees niet waar. Alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. Kaasschnitzels bevatten geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden.
Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt, zit weliswaar wat minder verzadigd vet dan in rundergehakt, maar is erg zout.
Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger. De kaasschnitzels zijn erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.
Vlees.nl
Meer over dit onderwerp leest u in onze rubriek over Vlees en Voedingswaarde.