Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Vleesproductie belangrijk voor wereldwijde voedselvoorziening

19-09-2017

bron: Pig Business, door Reinout Burgers

Uit een nieuwe studie van FAO (Wereldvoedselorganisatie), gepubliceerd in Global Food Security, blijkt dat landbouwhuisdieren, die grazen (runderen) of voor de mens niet eetbare bijproducten gevoerd krijgen (varkens), een directe bijdrage aan de wereldwijde voedselvoorziening leveren. Ze produceren waardevolle voedingsstoffen voor mensen, zoals eiwitten. Zo meldt het vakblad Pig Business.

De FAO ziet dat de dierproductie in zijn vele vormen een integrale rol in het voedselsysteem speelt. Veehouderij maakt gebruik van marginale landen (= armere gronden), verandert restproducten in eetbaar voedsel (= duurzame, circulaire economie), draagt bij aan de productiviteit van gewassen (met de mest) en zet gewassen om in zeer voedzaam eiwitrijk voedsel.

9,8 miljard mensen

In 2050 telt de wereld 9,6 miljard mensen, waarvan 70% in steden met een gemiddeld inkomen van bijna tweemaal zo hoog als vandaag. Zo zal de wereldwijde vraag naar dierlijke producten blijven groeien en een cruciale rol spelen in de wereldwijde voedselvoorziening.

Maar dieren gebruiken een groot deel van de landbouwgrond en worden vaak beschouwd als niet duurzaam. De kritiek richt zich op het lage rendement van dieren om biomassa in menselijk eetbaar eiwit om te zetten en de concurrentie voor het gebruik van granen als veevoer versus menselijk voedsel.

Genuanceerder beeld

Het FAO-rapport concludeert echter dat de werkelijkheid een genuanceerder beeld geeft en dat de burger voortdurend blootgesteld wordt aan onjuiste informatie over landbouwhuisdieren, het milieu en veevoeders.

Dierlijke voedingsbronnen leveren volgens de FAO een vitale bijdrage aan de wereldwijde voeding en vormen een uitstekende bron van macro- en micro-nutriënten. Vlees vormt 18 procent van de wereldwijde calorieën, 25 procent van het wereldwijde eiwitverbruik en levert essentiële microvoedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer en calcium.

Dieren gebruikt grote weiden, waar niets anders kan worden geteeld. Ze voegen ook toe aan de landbouwproductie door middel van mestproductie en maatregelen tegen droogte. Voorts biedt het houden van vee een veilige bron van inkomsten voor meer dan 500 miljoen arme mensen in veel landelijke gebieden.

Milieubelasting

Uit deze studie wordt vastgesteld dat 86 procent van het veevoer niet geschikt is voor menselijke consumptie. Als de dieren de gewasresten en bijproducten niet zouden eten zou dit snel tot een grotere milieubelasting leiden, aangezien de menselijke bevolking groeit en meer en meer verwerkt voedsel verwerkt.

Dieren consumeren ook voedsel dat mogelijk door mensen kan worden gegeten. Graan vertegenwoordigt 13 procent van de totale drogestof inname van veehouderijen. Sommige eerdere studies stellen dat er voor 1 kg rundvlees tussen 6 kg en 20 kg graan/sojaproducten nodig is. In tegenstelling tot deze hoge schattingen bleek uit de FAO studie dat er gemiddeld 3 kg granen nodig zijn om 1 kg vlees op wereldniveau te produceren. (!)

77% weilanden

Er bestaan daarnaast ook belangrijke verschillen tussen productiesystemen en soorten. Zo hebben graasdieren slechts 0,6 kg voor humane consumptie geschikt eiwit nodig om 1 kg eiwit in melk en vlees te produceren. Deze producten hebben echter een hogere voedingswaarde. Landbouwhuisdieren dragen dus bij tot de wereldwijde voedselvoorziening.

De studie heeft ook het type land onderzocht dat wordt gebruikt om veevoer te produceren. Uit de resultaten blijkt dat uit de 2,5 miljard ha nodig is, waarvan 77% weilanden, met een groot deel van weiden dat niet kon worden omgezet in akkerbouwlanden en kan alleen worden gebruikt voor weidende dieren.

Betere teelt en voederconversie

De veehouderijproductie groeit snel, omdat de vraag naar dierlijke producten stijgt, met name in ontwikkelingslanden. FAO schat dat we in 2050 zo’n 70% meer dierlijke producten nodig hebben om de wereld te voeden. Het totaalareaal, dat nodig is voor de productie van dierlijk eiwit, zal daarom in de toekomst toenemen als de opbrengst van landerijen en voederconversie niet verbeteren.

Er zijn al stappen ondernomen met teeltverbeteringen, diervoeders, genetische selectie en betere veterinaire diensten om dit te realiseren. Een efficiënter voederconversie zal ook de milieuvoetafdruk van landbouwhuisdieren verder verminderen, maar de FAO stelt wel dat verdere vooruitgang nodig is om het systeem duurzamer te maken. Daarnaast is het essentieel om de recycling van voedselafval en bijproducten in veevoer te verbeteren en om de opbrengsten van voedingsgewassen te verhogen.

Bron: Pig Business

Reactie Vlees.nl
Zie voor achtergrondinformatie ook onze thema’s:
Duurzaam Vee & Vlees
Footprint Water
Grondstoffen

 

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}