Cijfers over de vleesconsumptie in Nederland, die het LEI in opdracht van welzijnsvereniging Wakker Dier heeft gepubliceerd, geven een onvolledig en vertekend beeld, zo stelt branchevereniging COV.
Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft niet de beschikking (gehad) over werkelijke aankoop- en consumptiecijfers, maar heeft de vleesconsumptie uitgerekend met ‘technische informatie’, zoals de aantallen slachtingen en de in- en uitvoer.
In de berekeningen is verder geen rekening gehouden met voorraadgegevens en zijn producten waar vlees in zit verwerkt evenmin meegenomen, terwijl juist in de hoek van de gemaksproducten (kant-en-klaar) veel dynamiek zit.
Al met al komt het LEI op een totaal ‘verbruik’ van vlees en vleeswaren in 2014 van ruim 76 kilo per hoofd van de bevolking. In Nederland zou dat sinds een jaar of tien een daling betekenen van 0,5% per jaar. Varkensvlees is volgens het LEI gekomen op 37,4 kilo per persoon en rundvlees op 14,2 kilo.
De COV zegt in een reactie dat de ontwikkeling van een lichte daling bekend is. Die tendens gaat volgens de branchevereniging gepaard aan demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing van de bevolking, veranderende eetpatronen en is illustratief voor het welvaartsniveau in heel Noordwest Europa.
De constatering van het LEI dat kip (doorgaans lager geprijsd) is gestabiliseerd rond de 22 kilo, is bovendien een indicatie dat de portemonnee voor veel huishoudens een belangrijke rol speelt.
Het LEI doet in een verklarende toelichting suggesties rond het ‘bewust minderen’ van vlees, maar laat de genoemde sociaal-economische factoren volgens de COV verder geheel buiten beschouwing.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze rubrieken trends in vlees, in marktconcepten en in cijfers en feiten.