Nederlanders aten in 2016 iets meer vlees dan in 2015. Per persoon bedroeg het vleesverbruik (in bruto karkas gewicht) gemiddeld bijna 77 kilo, tegenover 75,4 kilo een jaar eerder. Hiermee is de dalende trend sinds 2010 gekeerd. Dit staat te lezen in een rapport van Wageningen Economic Research.
Volgens Dé van de Riet van Vlees.nl speelt een aantal factoren een rol, één daarvan is de economische. ‘Veel partijen zijn sterk gefixeerd op duurzaamheidselementen. Dat is ook echt wel een onderliggende trend in de beleving van vlees. Maar analisten onderschatten de rol van de portemonnee. Veel mensen hebben het een aantal jaren financieel echt moeilijker gehad en hebben vlees wat vaker overgeslagen. De sociaal economische kentering ten goede zie je terug in alle binnensteden van ons land, waar de leukste restaurants als paddenstoelen uit de grond komen. Veel consumenten hebben het gewoon weer beter. Deze effecten van de economie op de groeiende vleesconsumptie hebben we in de VS en Canada al gezien en recente prognoses voor de EU gaan ook al weer uit van een stijging van zo’n 2%.’
Van de Riet benadrukt dat de cijfers van het WER wellicht nog een onderschatting zijn. ‘In hun verantwoording schrijft de WER, dat de samengestelde producten zoals de goed gevulde soepen en ruim belegde pizza’s (e.a.) niet meegenomen zijn: ‘Het is jammer dat die cijfers niet goed in beeld zijn, want dat maakt het ‘over-all’ beeld wat onvolledig, terwijl juist het segment van de gemaksproducten in de lift zit. Er is dus reden om de kentering nog wat naar boven bij te stellen.’
Zorgelijk vindt Van de Riet dat diverse commentatoren de gezondheid erbij halen als argument om vlees te willen of te moeten minderen. ‘Vlees is over de hele linie een productgroep met een buitengewoon hoge voedingswaarde en een stevig pakket aan goed bouwstoffen. Het gaat niet aan, om daar zomaar eventjes overheen te stappen. Vlees is voor de meeste mensen niet alleen erg lekker, het past ook gewoon heel erg goed in een verantwoord en gevarieerd eet- en leefpatroon.’