Vlees.nl

MENUMENU
  • In de keuken
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
      • Vlees invriezen & Ontdooien
      • Vleesrecepten
    • Ubel Zuiderveld
      wo 30 jan

      De hotdog, heet en haute

      Ubel Zuiderveld
  • Over vlees
      • Aan de slag
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Kleur & Geur
    • Varkensvlees
      Rundvlees
      Kalfsvlees
      Ander vlees
      • Consumptie
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Vetten & Smaak
      • Voedingswaarde
      • Wat is vlees?
  • De thema’s
    • Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Milieu & Techniek

      • Dioxines
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Darmkanker
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Hormonen
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Vetten
      • Voedselveiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Vlees in prijs gestegen

31-05-2018

De prijs van vlees is in 2017 met 3,8% gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 2001. Dat meldt het CBS.

In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, stegen. Gemiddeld nam de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging van vlees in de winkels twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. De gestegen prijzen hielden mogelijk verband met uitbraak van mond-en-klauwzeer in dat jaar.

In 2017 nam de prijs van voedingsmiddelen in de winkel met 2,7 procent toe. In totaal betaalde de consument 1,4 procent meer voor de dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Jaarlijkse prijsontwikkeling vlees en voedingsmiddelen

Prijs pluimveevlees steeg in 2017 het snelst
Van alle soorten vlees die consumenten kochten in de winkel, steeg de prijs van pluimveevlees in 2017 het sterkst. De prijs van vleeswaren (gerookt, gedroogd of gezouten vlees) en van varkensvlees steeg iets minder sterk, maar nog wel meer dan het gemiddelde. De overig vleessoorten, zoals konijn en wild zwijn, stegen het minst in prijs.

Prijsontwikkeling vleessoorten, 2016-2017


Consument gaf het meest uit aan vleeswaren
Bijna 30 procent van het geld dat de consument in 2017 in de winkel aan vlees uitgaf, ging naar vleeswaren. Daarna werd het meest uitgegeven aan varkensvlees en aan overige vleesbereidingen, zoals vlees in blik en half-om-half gehakt. Schapen- en geitenvlees vormden 1,2 procent van de totale uitgaven aan vlees in de winkel.

Uitgaven aan vleessoorten in de winkel, 2017

Vooral konijn en wild zwijn afgelopen 10 jaar in prijs gestegen
Vlees van onder andere konijn en wild zwijn steeg tussen 2007 en 2017 met 24 procent het sterkst in prijs, gevolgd door pluimveevlees. De prijsstijging van varkensvlees was in diezelfde periode bijna 10 procent. De consumentenprijzen van vlees in 2017 waren 17 procent hoger dan tien jaar daarvoor. De consument betaalde in deze periode voor zijn gezamenlijke voedingsmiddelen 18 procent meer.

Prijsontwikkelingen voeding en vleessoorten, 2007-2017

Prijsstijging sterker dan in de eurozone
De prijsstijging van vlees in Nederland was in 2017 een van de hoogste in de eurozone. Alleen in Slowakije nam de prijs nog sterker toe. De toename in België en Duitsland was de helft van de Nederlandse of minder. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland ging de prijs zelfs omlaag. De prijsstijging van pluimveevlees was in Nederland het sterkst vergeleken met de hele eurozone.

Prijsontwikkeling vlees in de eurozone, 2016-2017

Nederland behoorde in 2017 tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale consumptie aan voedingsmiddelen in de winkel ging in Nederland iets meer dan 21 procent naar vlees. Het meeste werd er besteed in België, bijna 28 procent.

Bron: www.cbs.nl 

Overige bronnen

  •  StatLine – Consumentenprijzen 2015=100

Relevante links

  •  Nieuwsbericht – Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
Terug naar overzicht
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact

In de keuken

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Vlees invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

vr 15 feb

Voor de beste grillworst moet je naar Oosterwolde (Gld)

Topslagerij Van de Weg uit Oosterwolde (GLD) heeft de Grote Grillworsttest 2019 gewonnen. Op 12 februari ontving deze slager de bijbehorende prijs uitgereikt door 24-Kitchen

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Links
Website: Internative