Vlees verdient meer waardering. Bewust of onbewust worden er teveel fabels in het leven gehouden, die geen recht doen aan de hoge voedingswaarde en dus aan de vele belangrijke functies van vlees in het dagelijks voedingspatroon. Dat is de strekking van een weblog van Remco Duinstra waarin de auteur acht fabels over vlees graag wil doorprikken.
Een korte samenvatting.
1. ‘Vlees verteert niet goed’
Vlees wordt in het maagdarmstelsel volledig afgebroken door enzymen en het maagzuur. De eiwitten worden omgezet in aminozuren en vetten worden vetzuren. Dit proces gaat zelfs makkelijker dan bij plantaardige voeding.
2. ‘Vlees bevat verzadigde vetten en is slecht voor je cholesterol’
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat vetten in vlees volkomen veilig zijn en een rol spelen in de brandstofvoorziening van het menselijk lichaam. Ook cholesterol heeft een functie in de balans en aanmaak van natuurlijke hormonen voor het lichaam. Vlees bevat verzadigde vetten en cholesterol, maar dit heeft amper effect op de hoogte van ons cholesterol in het bloed.
3. ‘Vlees zorgt voor hart- en vaatziekten en diabetes II’
Dat vlees een rol wordt toegedicht voor diverse welvaartsziekten, zoals diabetes en het hart- en vaatziekten, is een vreemde gedachte, schrijft Duinstra. Genoemde ziekten zijn relatief nieuw. Het eten van vlees gebeurt daarentegen al duizenden jaren. De blogger wijst verder op metastudies, die aantonen, dat er geen verband is tussen het eten van onbewerkt rood vlees en hart- en vaatziekten of diabetes.
4. ‘Rood vlees en kanker’
Er lijkt enig verband te zijn tussen een verhoogde kans op darmkanker en het eten van (heel veel) bewerkt en verhit (verbrand) vlees, maar de vele studies spreken elkaar ook tegen. Zo blijkt uit een metastudie, dat de kans bij mannen minimaal zou zijn en bij vrouwen nihil.
5. ‘De mens is een planteneter’
De mens nuttigt al duizenden jaren vlees en is fysiek uitstekend in staat om dit te verwerken en te verteren. Ons darmstelsel zorgt dat de dierlijke stoffen goed omgezet worden. De mens kan vooral aangemerkt worden als omnivoor, oftewel een alleseter. Verder zijn er studies die zouden aantonen, dat het eten van vlees de mens flink vooruit heeft geholpen bij de evolutie van de hersenen en het menselijk denkvermogen.
6. ‘Vlees is slecht voor de botten’
Er zijn tal van theorieën over de werking van eiwitten, vetzuren en calcium in relatie tot de botten. Eiwitrijke voeding zou volgens de analyses van Duinstra echter juist bijdragen aan een betere en sterkere botstructuur op de langere termijn, zodat de kans op fracturen en osteoporose aanzienlijk afnemen.
7. ‘We hebben vlees niet nodig’
Zonder vlees kan de mens prima overleven, maar dat is volgens de blogger iets anders dan het bereiken van een optimale gezondheid.
Vlees zit immers boordevol voedingsstoffen, die goed zijn voor het menselijk lichaam. Zo bevat vlees eiwitten, vitamine B12, creatine, carnosine en nog vele vetoplosbare vitamines waar vegetariërs vaak een tekort aan zouden hebben. De voedzame stoffen uit vlees kan het lichaam goed gebruiken en staan ‘opgeslagen in de hersenen’ en maken deel uit van de complexe biologische puzzel.
8. ‘Van vlees eten word je dik’
Vlees is één van de beste bronnen van natuurlijke eiwitten, wat de vriendelijkste macronutriënt is waar het gaat om gewichtsverlies. Een eiwitrijk voedingspatroon kan helpen bij het opbouwen of onderhouden van spierweefsel, maar daarnaast ook voor meer verbranding van calorieën.
Bron: www.gezondheidskring.nl
http://gezondheidskring.nl/voeding/paleo/8-leugens-over-het-eten-van-vlees/
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl is zich bewust van de uiteenlopende opvattingen en inzichten over de diverse onderwerpen. Daarvoor dienen op www.vlees.nl ook de themadossiers, zoals onze rubriek Volksgezondheid met gedocumenteerde achtergrondinformatie.
Wij hebben hier in de tekst van het nieuwsbericht dan ook naar gelinkt.
Informatie op www.vlees.nl zelf is gebaseerd op de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Nationale Gezondheidsraad, zoals het Voedingscentrum die heeft vertaald in de Schijf van Vijf.
Vlees.nl redeneert en communiceert altijd vanuit het vertrekpunt van een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon (met voldoende beweging), waar vlees vanwege de hoge voedingswaarde goed in past.