De prijsverschillen in food zijn sinds de eeuwwisseling in Europa tussen de verschillende lidstaten kleiner geworden. Nederland zit bij brood, zuivel, kaas en eieren, aardappels groente en fruit onder het Europese gemiddelde. Vlees is in Nederland naar Europese maatstaven relatief duur.
Zo blijkt uit een speciale uitgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van het voorzitterschap van de EU van Nederland dat per 1 januari is ingegaan.
‘In Nederland zijn niet alleen brood en graanproducten relatief goedkoop. Over het algemeen is voedsel in Nederland 3% goedkoper dan gemiddeld in Europa. Alleen vlees is hier bijna 20% hoger geprijsd’, zo meldt het CBS.
De prijsverschillen binnen Europa zijn wel kleiner geworden ten opzichte van het verleden. Dit komt vooral door prijsstijgingen in Oost-Europa.
‘Geld besparen op eten tijdens een vakantie in Oost-Europa wordt daarmee steeds lastiger.’ Het prijsverschil in veel voedingsmiddelen met bijvoorbeeld Slowakije en de Baltische Staten zijn nog maar 10 tot 20 procent. Aanzienlijk minder dan in 2002.